Megszületett az ítélet az évszázad maffiaperében: Whitey Bulger bűnös!

bűnügy
2013 augusztus 13., 16:25
comments 1
photo_camera REUTERS/Jane Collins

32 vádpontból 31-ben bűnösnek találta James Whitey Bulgert, a legendás bostoni maffiózót az esküdtszék. A 18 gyilkosság közül 11-ben mondták ki bűnösségét, egy esetben, Steve Flemmi volt barátnője, Debbie Davis meggyilkolásának vádjában pedig nem tudtak határozni.

Debbie Davis Bulger ítéletvégrehajtójának, a Puskás Flemminek volt a barátnője. A vád tanúja Flemmi volt, az ő szava állt szemben Bulgerével. Az esküdtek ez alapján nem tudtak dönteni.

Ami nem csoda. Steve Flemmi maga is pszichopata őrült volt.

Megerőszakolta a nevelt lányát, Debbie Hussey-t, aki ezután drogos lett. És akit aztán Whitey megfojtott.

Whitey a perben nem törődött a maffiavádakkal, sem a 18 gyilkosság javával. A két lány meggyilkolását viszont vehemensen tagadta. A lányok megölése nem illett bele a saját magáról kialakított képbe. Whitey ugyanis szerette elhitetni, hogy sajátos kód szerint élt. Dél-Bostonban rendet tartott, nem engedte be oda a kábítószert és nem bántott nőket. Ez mind szertefoszlott a mostani ítélettel. Debbie Hussey-t az esküdtek szerint is Whitey ölte meg.

Az esküdtszékben amúgy négy férfi és nyolc nő ült. Az egyik esküdt, Scott Hotyckey szerint a nyolc nő nehezen hitte el, hogy a gáláns gengszter hírében álló Whitey ártatlan lányokat fojtott volna meg a saját kezével. De Hussey megölésére két tanú is volt, Flemmi mellett Kevin Weeks, egy másik ítéletvégrehajtó katona is tanúsította a gyilkosságot.

Az esküdteket nemcsak a gáláns maffizózóról kialakított kép osztotta meg. A védelem sajátos taktikával állt hozzá a perhez. Nem cáfolták a vádban felhozottakat. Arra koncentráltak, hogy az évtizedekig az FBI védett informátoraként dolgozó Whitey a hatóságok tudtával tette, amit tett.

Működött. Úvöltöztünk egymással,

mondta erről Hotyckey, az esküdt.

Bár a bíróság a büntetést még nem szabta ki, már most biztos, hogy Whitey Bulger élete hátralevő részét börtönben tölti. 31 vádpontban, 11 gyilkosságban találták bűnösnek, és már 83 éves. Az életfogytiglani börtönön egy dolog változtathat. Ha az oklahomai vagy a floridai hatóságok sikerrel járnak, és ott is eljárás indulhat az ott is gyilkossággal vádolt gengszter ellen. Azokban az államokban ugyanis halálra is ítélhetik.

Eddig ezt írtuk Whitey Bulgerről:

Via Boston.com 1, 2, 3, 4, New Yorker

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.