A szlovák kosárcsapat szív a magyarok elleni törvény miatt

Az Eb-szereplésért játszik a válogatott, de a legjobb játékos nem szlovák már, mert német állampolgársága is volt. A kettős állampolgárságot a magyarországi törvény miatt tiltották meg Szlovákiában.

Kellemetlen következménye lett sportszakmai szempontból, hogy Szlovákia megtiltotta a kettős állampolgárságot. Az eredeti cél az volt, hogy a felvidéki magyarok ne tudjanak élni a magyar állampolgárság felvételének lehetőségével. Anton Gavel is érintett azonban. Ő az egyik legjobb szlovák kosaras, viszont német állampolgársága is van. Ezért elvesztette a szlovák állampolgárságát. Hamarosan Fehéroroszország ellen sorsdöntő meccset játszik a szlovák csapat, és ha nyernek, akkor kijutnak az Európa-bajnokságra.

Gavel azonban nem játszhat, ha nem szlovák. Két hónapja a belügyminiszter megígérte, hogy közben jár az érdekében, de egyelőre nem sikerült papírokat szerezni a játékosnak.

Eddig 591 ember veszítette el szlovák állampolgárságát, közülük 36-an lettek magyar állampolgárok. 260-an a cseh, 109-en a német, 74-en pedig az osztrák állampolgárságot vették fel. (bumm.sk)