Csak a lényeges kérdésekre nem válaszolt a rendőrség

bűnügy
2013 augusztus 16., 12:04

Megérkezett a rendőrség válasza tegnapi kérdéseinkre amiket a kedd éjszakai, körúti homofób támadás miatt tettünk fel nekik. Akkor egy fiatal meleg pár csókolózott az utcán hajnali háromkor, egy közeli éjjelnappali alkalmazottja pedig baseballütőt a kezében tartva zavarta el őket. A fiatalok kihívták a rendőrséget, de elmondásuk szerint a rendőrök nyíltan a fenyegető férfiak oldalára álltak, a végén pedig még őket fenyegették meg előállítással.

A police.hu-ra feltett közlemény szerint

Az esettel kapcsolatban a valóságtól elrugaszkodott, hangulatkeltő információk jelentek meg a legnagyobb közösségi portálon és több sajtóorgánumban is.

Ilyen volt például a rendőrségi közlemény szerint, hogy mennyi idő alatt értek ki a rendőrök:

A bejelentő közösségi portálon és a sajtóban megjelent nyilatkozatai szerint a rendőrök 30-40 perccel a segélyhívást követően érkeztek ki a helyszínre. (...)
Mindezekkel szemben a valóság az, hogy negyed óra alatt kiérkeztek és rendelkezésre álltak a járőrök.

Ezzel viszont a végére is értünk a konkrét válaszoknak. Természetesen kérdeztük a rendőrséget arról is, hogy az intézkedés alatt valóban elhangzottak-e a levélírónk által idézett kijelentések, de erre nem kaptunk választ a közleményben.

Helyette viszont megtudhattuk, hogy mivel az esetet nem rögzítette sem a bolt kamerája, sem a térfgyelő kamera, és mivel személyi sérülés nem történt, az intézkedő rendőrök jelentése szerint nem indokolt sem a szabálysértési eljárás, sem büntetőeljárás elindítása.

Ezzel szemben a bejelentő panasszal élhet.

teszik hozzá a közlemény végén.

A közleményből még az is kiderül, hogy a bejelentők által gyanúsítottként megjelölt két férfi nem tagadta, hogy elzavarták a csókolózó párt a bolt környékéről. Egyikük szerint szóváltás alakult ki, az egyik csókolózó férfi pedig támadólag készült fellépni vele szemben, de ezt a barátai megakadályozták.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az egyik rendőr valóban azt mondta-e a sértetteknek, hogy a

az azonos neműek közötti nyilvános csókváltás közszeméremsértésnek minősül

amiért őket is elő lehetne állítani, és ha igen, akkor milyen jogszabályra hivatkozva, és hogyan gondolta ezt, de erre sem kaptunk választ.

Olvasónk megfogadva a rendőrök tanácsát, panasszal fog élni, a Független Rendészeti Panasztestületnél és a BRFK-nál is.

UPDATE: A fiatal jogi képviseletét a Háttér Egyesület jogsegélyszolgálata vállalta el. Tőlük úgy tudjuk, hogy VIII. kerület tájékoztatása szerint hivatalból eljárás indult annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény. A rendőrségi közleményt az ORFK Kommunikációs Szolgálata adta ki, őket is megkereste a fejleményekkel a Háttér Egyesület, velük azt közölték, hogy felveszik a kapcsolatot a VIII. ker. kapitánysággal, és ha szükséges módosítják a közleményt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.