Végre béke lehet Oroszország és Japán között

2013 augusztus 19., hétfő 12:25

A békeszerződés előkészítését szolgáló orosz-japán külügyminiszter-helyettesi egyeztetések kezdődtek Moszkvában. Japán kormányfő 10 év után először tett hivatalos látogatást Oroszországban áprilisban, és Abe Sinzó Vlagyimir Putyinnal megegyezett, hogy szeretnék rendezni a területi vitáikat, és közölték:

„A két ország vezetői egyetértettek abban, nem normális az a helyzet, hogy 67 évvel a második világháború után Oroszország és Japán között nincs megállapodás a békéről"

Az Orosz reggeli című orosz propagandaplakát

Oroszország és Japán a második világháború befejezése óta nem kötött békeszerződést, és azóta vitatják, hogy a japán Hokkaido szigethez közeli Kuril-szigetcsoport déli négy tagja kié.

Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai Japán szerint az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés szerint az övék, de a szigeteket Japán második világháborús veresége után megszállta a Szovjetunió.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt