Ideológiai oktatásra kötelezik a kínai újságírókat

2013 augusztus 28., szerda 8:45

Az MTI ma nagyon bátor.

Kínában több százezer médiában dolgozót köteleznek arra a következő hónapokban, hogy marxista ideológiai képzésen vegyenek részt.

A Kínai Kommunista Párt propagandaosztálya bejelentette, hogy a médiában dolgozó több mint 300 ezer újságíró, riporter, szerkesztő és producer padba ültetése "az ideológiai egység megerősítését" szolgálja majd.

Az oktatás legalább kétnapos, a marxista ideológiát az érintettekkel alaposabban megismertető tanfolyamokat jelent. Először a nagyobb, befolyásosabb hírközlő egységek kerülnek sorra, ezeket követik majd a kisebbek.

Jelenleg igen nehéz kiigazodni az ideológiai téren. Az újságírók egyre fiatalabbak, s az ideológiát illetően kevésbé megbízhatóak tudósításaik

- egy hivatalnok szerint ezért kell most az oktatás.

Kínában pár hete indult kormányzati kampány, mely az interneten terjedő pletykák, az "alap nélküli és meg nem erősített hírek" és ezek terjesztői ellen indult az országban. A kampány során eddig több száz embert vettek őrizetbe rémhírek, illetve kárt okozó hamis információk közlése miatt. A lakosságot a televízióban és óriásplakátokon figyelmeztetik arra, hogy csak a hivatalosan is megerősített híreket higgyék el. (MTI)