A tabletta biztonságos. Beveszed?

fogamzásgátlás
2013 augusztus 31., 16:06

Hormonális fogamzásgátlók. Sok nőnek előzetes vagy rendszeres kivizsgálás nélkül írják fel, akár évtizedeken át. A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ti elolvastátok? Megkérdeztétek?

Néhány hónappal ezelőtt baráti körünkben váratlan haláleset történt. Harmincas éveiben járó ismerősünk, egy csinos, egészségesnek látszó kisgyerekes anyuka egyik nap rosszul lett, és mire a kórházba értek, kómába esett, néhány napra rá elhunyt. Lánytestvére a történtek után genetikai tesztet csináltatott, amely kimutatta, hogy hajlama van a vérrögképződésre. Vélhetően ismerősünk is örökölte a hibás gént, és egyáltalán nem szabadott volna hormonális fogamzásgátló készítményt szednie, a terhességei alatt pedig fokozott figyelmet kellett volna erre fordítania az orvosának.

Aztán olvastuk a híreket arról, hogy Franciaországban trombózisos és tüdőembóliás esetek miatt perlik a gyógyszergyárakat, és hogy az esetek miatt a francia egészségügyi minisztérium az Európai Gyógyszerügynökséget a legújabb, legnépszerűbb és legbiztonságosabbnak tartott fogamzásgátlók felülvizsgálatára kérte. Már elindult a blogunk áprilisban, amikor mi is hírt adtunk arról, hogy Kanadában és az USA-ban is áll a bál, milliárd dolláros perek indultak a világ egyik legkelendőbb fogamzásgátló tablettája miatt, amelynek egyik összetevője a több országban végzett kutatások szerint jelentősen megnöveli a vérrögképződés esélyét.

A távoli ismerőssel történt tragédia mélyen megrázott és elgondolkodtatott bennünket. Bár a „mi lett volna ha” a világ leghaszontalanabb kérdése, elmerengtünk, vajon hány nő lehet, aki hozzá hasonlóan nincs tisztában a fogamzásgátló szedésének rá vonatkozó kockázatával. Minél több nővel beszélgettünk, annál többször derült ki, hogy szinte mindenkinek van olyan ismerőse, akinek trombózist okozott a fogamzásgátló tabletta, vagy más hormontartalmú fogamzásgátló eszköz használata. A hivatalos orvosi-gyógyszerészi álláspont szerint a fogamzásgátlók használata meglehetősen biztonságos, a vérrögök vagy az agyvérzés kialakulásának esélye alig pár százezrelék, bármelyik terhes vagy frissen szült nő esetében ennek tíz-húszszorosa a kockázat. Csakhogy az általános és az egyéni esélyek – ahogy a történtek is mutatják – jelentős eltérést mutathatnak.

Mit mondnak az illetékesek?

Elkezdtünk hát tájékozódni a témában, és mivel jónéhány kérdésünkre nem találtunk választ, megkerestük a magyar illetékeseket: a magyar gyógyszerfelügyeletet (GYEMSZI), az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) és az egészségügyi államtitkár tanácsadó testületét, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, amely nemcsak az államtitkár szakmai munkáját segíti, hanem a szakorvosok számára betartandó irányelvek és protokollok megalkotására is jogosult. Először az iránt érdeklődtünk, hogy hány nő szedhet ma Magyarországon fogamzásgátló tablettát. Dr. Csákány M. György, aki a szakmai kollégium részéről válaszolt a kérdéseinkre, körülbelül félmillióra teszi a számukat. (Statisztika nincsen, csak a gyógyszerforgalmazási adatokból lehet erre következtetni - tudtuk meg az OEP-től is). A GYEMSZI és az OEP válaszából az is kiderült, hogy a fiatal nők trombózisos megbetegedései, esetleges halálesetei kapcsán Magyarországon nincsen olyan adatbázis vagy kutatás, amelyben számon tartanák a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatba hozható tromboembóliás eseteket.

Aki bármilyen gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatásokat tapasztal, az maga jelentheti a gyógyszerfelügyeletnek, amely a panaszokat továbbítja az illetékes európai uniós hatóságnak. A beérkező panaszokat rendszeresen felülvizsgálják, és szükség esetén módosítják az alkalmazási előírást és betegtájékoztatót - írta nekünk a GYEMSZI.

Laza tablettafelírási szabályok, elbliccelt szűrések

Aztán feltettük a kérdést, hogy a meglehetősen lazának tűnő magyar tablettafelírási szokásokon terveznek-e változtatni a világban zajló események hatására. (Franciaországban a botrányt követően szigorították a fogamzásgátlók felírásának feltételeit.) Azt a választ kaptuk, hogy az európai gyógyszerügynökség vizsgálata dönt majd a kérdésben, addig nem tartják indokoltnak. Bár a szakmai kollégium részéről nyilatkozó orvos szerint szigorú előírások szabályozzák a fogamzásgátló tabletták felírásának feltételeit, a gyakorlat a másik oldalról nézve kissé másképp fest. A nőgyógyász vagy a háziorvos (esetleg más szakorvos) első alkalommal megkérdezi a hozzá forduló nőt, hogy van-e tudomása arról, hogy előfordult a családban trombózis, és ugye nem dohányzik. Aztán vagy csinálnak laborvizsgálatot vagy nem, vagy megmérik a vérnyomását, vagy nem. A tablettaszedés évei során vagy rákérdeznek néha ezeket dolgokra és megismétlik a vizsgálatokat, vagy nem.

Jó tudni azonban, hogy az öröklött trombózishajlam genetikai vizsgálattal kimutatható. Ennek alap változata már egyhavi tabletta áráért elérhető magánlaborokban. A tesztet nem kell ismételni, és eredménye segíthet a terhesség alatti fokozott trombóziskockázat idején, illetve a biztonságos védekezés megválasztásában. A vérrögképződést elősegítő tényezők felismeréséhez sokszor teszt sem kell: dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, visszeresség vagy cukorbetegség gyanúja esetén jó lenne, ha tisztában lennének a nők az általuk vállalt kockázatokkal. Különösen akkor, ha elmúltak 35 évesek.

Az egyéni kockázatok összeadódnak

A dohányzás, a túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a súlyos visszeresség szintén növelik a trombózis kialakulásának esélyét. A fenti problémák közül nem kevesen egyszerre többtől is szenvednek, az ő esetükben a különböző kockázati tényezők összeadódhatnak, sokszorosárása növelve az egyéni trombóziskockázatot. Az ártalmatlannak látszó bogyók a 35 év feletti, dohányzó nők szervezetében jóval nagyobb valószínűséggel vált ki kedvezőtlen reakciót: az 1/5200 halálozási kockázat miatt számukra egyáltalán nem javasolt a hormonális fogamzásgátlás alkalmazása.

Ráadásul Magyarországon a fenti kockázatok jóval nagyobb veszélyt jelentenek, mint Európa más részein: a tromboembolia miatti halálesetek száma például 2,5-szeres az európai átlaghoz képest. Ez a népegészségügyi adatokat nézve nem annyira meglepő: a magyar nők negyede dohányzik, a 26-35 éves kor közötti nők negyedének, a 36-45 éves nők 39%-ának kifejezetten magas a vérnyomása. A fel nem ismert cukorbetegségben, vagy súlyos visszerességben szenvedők számáról adatokat és becsléseket sem találtunk.

Génjeinkben a trombózishajlam

A szerzett vagy az évek során kialakult veszélyfaktorok mellett az öröklött trombózishajlammal is számolnunk kell. A leggyakoribb genetikai eltérés, a Leiden-mutáció heterozigóta formája, az európai lakosság átlagosan 4-5 százalékát, de a magyar lakosság 9,3%-át érinti. Esetükben a mutációval nem rendelkező emberekhez képest a trombóziskockázat hétszeres, de fogamzásgátló tabletta szedése esetén 25-35-szörösére nő. Emiatt az ilyen genetikai háttérrel rendelkező nők fogamzásgátló tablettát nem szedhetnek, sürgősségi fogamzásgátlást sem vehetnek igénybe. Mivel öröklődő hajlamról van szó, ezért igen gyakori, hogy a családban már előfordult trombózisos megbetegedés. A fogamzásgátlót felíró orvos erre az eshetőségre kérdez rá annak ellenére, hogy egy vérvzsgálatból sokkal nagyobb biztonsággal megtudhatná, van-e a hozzá forduló nőnek ilyen genetikai eltérése.

A nőgyógyászati kollégium részéről nyilatkozó szakorvost megkérdeztük, vajon miért nem javasolják a fogamzásgátló felírásakor ennek a vizsgálatnak az elvégzését. Dr. Csákány M. György azt a választ adta, hogy “Elvileg elképzelhető és szakmailag indokolt is lenne az első felírás alkalmával a „trombofilia panel” vizsgálat, ennek költsége azonban – kiszámítható – a mai egészségügyi helyzetben horribilis, ezért nem lehet kötelezővé tenni. Az a kérdés, hogy kell, illetve szükséges-e ezeket a vizsgálatokat kötelezővé tenni, a '70-es évek óta van terítéken, de még a gazdag országokban sem javasolják ezeknek a vizsgálatoknak biztosítási alapon történő elvégzését. A számítások szerint mintegy félmillió vizsgálat során lehetne egy emberéletet megmenteni.”

Megéri szűrővizsgálatot kérni

Utánanéztünk, mennyibe kerül ez a genetikai szűrővizsgálat. Magánlaborokban a legegyszerűbb szűrés (a Leiden-mutáció vizsgálatára használt (APC-teszt) 2500-3500 forintba kerül, a teljes vizsgálati panel kb. 15.000 forint. Az alap teszt olcsóbb, mint egyhavi fogamzásgátló tabletta ára, és az életben egyszer kell(ene) elvégeztetni, hogy ne csak az ágyban érezhessük biztonságban magunkat. A trombózisra való genetikai hajlam ráadásul a jövőbeli terhesség kimenetelét is befolyásolhatja, ezért például sorozatos vetélések után rutin szűrővizsgálatak számít. A szakorvos szerint “az APC rezisztencia vizsgálatok és a többi is elérhető és hasznos lenne, tudomásom szerint sokan rendelik is, legalábbis javasolják. A helyzet azonban az, hogy a fogamzásgátlók rendelésének körülményei, rendelőintézetek zsúfoltsága, rövid rendelkezésre álló idő, „sürgősség” (beutalás, várakozás a vizsgálatra, eredményre, ismételt megjelenések) nemigen kedveznek a korrekt kivizsgálásnak”.

Ha mindez nem volna elég érv arra, hogy alaposabb kivizsgálás után alkalmazzunk hormonális fogamzásgátlókat, ott van a poszt elején már jelzett gyanú, hogy a legkevesebb kellemetlen mellékhatást (folyadékvisszatartás, puffadás, súlyproblémák, hangulatingadozás stb.) okozó fogamzásgátlók veszélyesebbek a korábbiaknál. Az alacsonyabb hormontartalom ellenére az újabb szintetikus sárgatesthormonokat (chlormadinone, desogestrel, dienogest, drospirenon, etonogestrel, gestodene, nomegestrol, norelgestromin, norgestimate) tartalmazó tabletták és egyéb eszközök a korábbi készítményekhez képest két-háromszoros trombóziskockázatot jelentenek egybehangzó amerikai, kanadai és brit vizsgálatok szerint. Ennek oka egyébként az is lehet, hogy ezeket a szereket az amúgy is magasabb kockázatú csoportokba tartozó nőknek írják fel.

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata már zajlik. Arra azonban ők sem tudnak majd választ adni, hogy a magyar nők egészségét milyen mértékben veszélyeztetik, veszélyeztetik-e ezek a készítmények.

A tabletták felírásának feltételeit és körülményeit megismerve úgy tűnik tehát, a fogamzásgátlás elsősorban a mi felelősségünk. Vitathatalan tény, hogy a modern kor egyik legnagyobb vívmánya az apró fehér tabletták sora, ám a tájékozódás és a kockázatok gondos mérlegelése egyáltalán nem mellékes kérdés, sőt életbevágóan fontos lehet.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.