Illegális lenne az európai tranzakciós adó?

Az EU belülnézetből
2013 szeptember 14., 10:41

A napokban az EU jogi szolgálatának kiszivárgott jelentése illegálisnak bélyegezte az uniós pénzügyi tranzakciós adót (FTT). De vajon tényleg az?

EU FTT image

Az EU jogi szakszolgálatának (a jogalkotást előkészítői uniós jogászok) kiszivárgott elemzése adta az uniós pénzügyminiszterek tanácsülésének témáját. A pénzügyminiszteri tanács mostanában az európai pénzügyi tranzakciós adó (FTT) bevezetésével van elfoglalva. A jogi szakvélemény szerint a jövőre bevezetendő adó jelen formájában illegális, mert az uniós alapszerződésbe és nemzetközi adózási szabályokba ütközik. Bónuszként még az adó versenytorzító hatása miatt is aggódnak.

A javaslattevő Európai Bizottság évi 35 milliárd euró körüli bevételt remél az FTT-ből. A bevétel a tagálalmi költségvetésekbe folyna, a Bizottság indoklása szerint azért, hogy kompenzálja az európai adózókat, amiért pénzükből kisegítették a pénzügyi válság idején a bankrendszert.

Az jogászok véleménye gyanúsan jól jön a tranzakciós adó ellen keményen ágáló briteknek, s különösképpen a londoni Citynek. A brit kormány akár az Európai Bíróságig is elmenne, hogy érvénytelenítse az adót mivel az a megállapodásban résztvevő uniós tagállamokon kívüli országokkal zajló banki utalásokat is érintené. Itt persze magukra gondolnak. David Cameron brit kormányfő hétfőn meg is erősítette álláspontját, mely szerint “nem jó ötlet az FTT, mert veszélyezteti a brit pénzpiacot és az európai gazdaság versenyképességét”. A brit bankok emellett azzal riogatnak, hogy az FTT hatására tömegesen költöznének EU-n kívülre a pénzintézetek.

Érdemes ezzel párhuzamba állítani a Goldman Sachs két vezérigazgatójának nyilatkozatát, akik szerint viszont a brit uniós kilépés tenne be igazán a Citynek. Michael Sherwood és Richard Gnodde szerint a Brixit után szép fokozatosan a kontinensre húzódnának át az európai vállalatok pénzügyi központjai.

Kiötlői szerint az FTT a pénzpiaci (részvény-, valuta-, kötvény-) - spekulációknak szabna gátat.

A jogi szakvélemény nem kötelező érvényű és ugyan a 28 tagállamból 15 nem támogatja az FTT-t, a többiek - köztük Németország és Franciaország - már elhatározták, hogy belevágnak. Az uniós adóügyi biztos, Algirdas Semeta szóvivője a minap az Európai Bizottság sajtótermében persze határozott ellenvetésének adott hangot a jogi szakvélemény kapcsán. “A tervezett FTT egybevág az uniós joggal és a nemzetközi adózási megállapodásokkal” - visszhangzottak a Berlaymont sajtótermében az adózási biztos szóvivőjének, Emer Traynornak a szavai.

A döntés most a pénzügyminiszterek kezében van, akik elvethetik, átírhatják vagy jelenlegi formájában megtartják a javaslatot, amely kormányközi megállapodásként léptethet életbe az év végéig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.