GTA V: A niggerek ellopják a tankodat

POLITIKA
2013 szeptember 17., 10:41
  • Az új GTA elég jó játék, látszik, hogy költöttek rá pénzt.
  • Szép, változatos, jól kezelhető és baromi vicces.
  • Politikailag totálisan inkorrekt, és szexista.
  • Meg erőszakos is, mondjuk ez semmiképp sem meglepetés.

Miután a tutorialban úgy lehet agyonlőni 2-3 tucat rendőrt, hogy még a TEK-es Hajdú János is elmorzsolna egy könnycseppet, a játék első 3 percében a két szereplő összesen hatszor niggerezi le egymást.

gtanig

Ezzel amúgy nincs baj, mert ők feketék, és mikor az első fehér figura száján szalad ki a szó, akkor őt gyorsan meg is fegyelmezik. Mert egy fehér ilyet még a GTA-ban sem mondhat büntetlenül, pedig a játék teljesen tudatosan áll be ebbe a polgárpukkasztó, pol-inkorrekt trackbe.

Ennél jobb már nem lesz

A GTA V a legtöbb játékosnak persze nem a politikáról, hanem az autózásról, lövöldözésről és a látványról szól.

Nagy meglepetés nincs. Aki látta a trailert, meg az ilyen-olyan promó videókat, az tudja, hogy a játék gyönyörű.

Ezt annyira kimaxolták, hogy XBOX 360-on és a PS3-on nem hiszem, hogy lehet ennél szebb játékot csinálni. Ez a legtöbb, amit a vas elbír. Majd jön a következő konzolos generáció, és azon lesznek szebb játékok, meg jön majd a GTA egyszer PC-re is, és az meg még jobban fog kinézni, de ezekkel a gépekkel itt a teteje.

A szépség, és az elképesztő részletgazdagság ellenére a játék gyönyörűen fut, jobban, mint az előző GTA, néha kicsit hosszan tölt, de ez nem igazán zavaró.

Mint a Drive, csak Ryan Gosling nélkül

chasegta

Az egyik nagy újítás a korábbi részekhez képest az autósüldözéses megoldás. Ezt most nagyon eltalálták.

Amikor elkezdenek üldözni a rendőrök, akkor lehet látni az autóikat a radaron, ami azt is mutatja, hogy épp merre "néznek". Szóval ha az ember szerencsésen becsúszik egy sikátorba, lekapcsolja a lámpákat és leállítja a motort, akkor akár az is előfordulhat, hogy nem veszik észre, és simán megússza a körözést.

Van tényleg MINDENFÉLE autó, motor, tank, repülő és hajó. Ezeket mind nagyon különböző vezetni, de az élmény autentikus. Persze ez nem egy szimulátor, ha a repülőgép szárnya leszállás közben lekoccolja egy ház tetejét, akkor még nincs katasztrófa.

Raboljunk bankot!4!!!44

A játékban vannak nagy rablások, amikor a szereplők kirámolnak egy bankot vagy egy pénzszállítót. Itt lehet egy kicsit tervezgetni, variálni. Ez nagyon hiányzott az előző részekből, de még nincs 100 százalékosan kicsiszolva. Nagyon olyannak szerették volna, mint amilyen a Heat-ben van, de az azért még jobb.

Ez egy vicc, tetszik érteni?

Nyilván nem vittük még végig, de már a játék első órájában elég sok negatív faji és nemi sztereotípia jött szembe. Piti autótolvaj feketék, sunyi arab üzletember, a férje háta mögött a teniszedzővel félrekúró feleség.

Elképesztő mennyiségű rádióadót lehet hallgatni a kocsiban, a beszélgetős műsorok a legjobbak. A belvárosban kb. Bolgár úr és a Megbeszéljük fogható, vidéken inkább a Láncíhd Rádió és a Lecsó megfelelője szól.

Ha valakinek nem világos, hogy ezt mennyire viccesen tudják előadni, akkor itt van két kis videó reklámok Los Santos-i kormányzóválasztás kampányából.

Az arrogáns liberális

és az érzéketlen jobbos jelölt.

Reklámozzunk kokainnal

photo_camera GTA V premier Ausztráliában, a játékbolt pultján a fehét por nem igazi kokain.

Azért túlzás lenne a játékot a nyers társadalomkritika diadalként ünnepelni. A GTA főleg azért ilyen erőszakos / rasszista / szexista, mert ezt jól el lehet adni. A fenti, kamu kokainos kép egy ausztrál boltban készült a premier estéjén.

Azzal sincs baj, hogy ezzel pénzt lehet keresni. Egy normális, felnőtt ember nem lesz erőszakos attól, hogy egy ilyen játékkal játszik. Mert ez amúgy egy tök jó játék. A 12 éves unokaöcsémnek viszont nem venném meg.

(A játékot Tremmel Márk tesztelte és Erdélyi Péter írt még hozzá ezt-azt.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.