160 ország alkotmányát digitalizálta és tette kereshetővé a Google

internetek
2013 szeptember 23., 18:56
comments 2

Új oldalt indított a Google, aminek segítségével 160 ország alkotmányát lehet megismerni.

A honlapon az országok aktuálisan érvényes alkotmányainak teljes szövege fenn van angolul, mindegyik szövegben lehet keresni, de van 350 téma is, ami mentén össze lehet hasonlítani őket.

Az oldalt az amerikai egyetemek kutatóiból álló Comparative Constitutions Project nevű csoport hozta össze, a Google pedig a pénzt adta rá. Az alapötletük az volt, hogy ha esetleg valaki a jövőben alkotmányt írna, könnyedén hozzá tudjon férni a már létező példákhoz. De persze az oldal arra is jó, hogy bárki kedvére nézelődhessen a saját és más országok alaptörvényeiben.

Sajnos a 160 ország alkotmánya közé a magyar nem fért be, pedig az adatbázisban szerepelnek friss adatok is, a német, a hondurasi, az ír, a szomáliai és a chilei alkotmány is a 2012-es változtatásaival került fel. Alighanem a szerkesztők egyszerűen csak nem bírták követni a szédítő magyar tempót. 

(via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.