Kövér szerint vannak olyan roma csoportok, amelyek integrációja reménytelen

POLITIKA
2013 szeptember 26., 12:08

A teljes roma közösség egy-százalékának van felsőfokú végzettsége, és még "sok víznek kell lefolynia a Dunán" ahhoz, hogy legalább tíz százalékra javuljon ez az arány - mondta Kövér László házelnök csütörtökön, amikor az öt keresztény roma szakkollégium hallgatóit és tanárait fogadta. A fejlődés egyik alapfeltételének egy követendő minta létrejöttét nevezte, amihez szerinte sok segítséget nyújtanak a szakkollégiumok, ahol példaadásra tanítják a hallgatókat.

Az Országgyűlés elnöke tévútnak nevezte azon roma jogvédők gyakorlatát, akik szerinte a konfliktuskeltésben érdekeltek, és a többséget hibáztatják a cigányság minden problémájáért. Kövér László ezért arra kérte a hallgatókat, hogy keresztény szemléletben, a kölcsönös szeretet és elfogadás útján próbálják megoldani a felmerülő gondokat.
Kövér szerint bár a többség szemében egységesnek tűnhet, a cigányság valójában sokrétű közösség, amelyben vannak tradicionálisan integráltabb csoportok, de olyanok is, amelyek integrációja reménytelennek tűnik. A házelnök szerint a kormány alapvetően éppen az utóbbi réteg miatt tette hároméves kortól kötelezővé az óvodába járást, hogy ezzel is próbáljon minden gyermeket beilleszteni a társadalomba.

A találkozón a budapesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium, a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, a debreceni református Wáli István Szakkollégium, a Magyarországi Evangélikus Egyház Roma Szakkollégiuma (Nyíregyháza) és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói vettek részt.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.