Zágrábban vagy Budapesten maffiakormány van

POLITIKA
2013 október 02., 14:33

A helyzet egészen bizarr.

A magyar kormány 2010 óta rendre azon háborog, hogy külföldi kormányok beleszólnak a külföldi bankokkal, közművekkel, áruházláncokkal folytatott vitáiba. És az egészet európai uniós ügynek álcázva áskálódnak Magyarország ellen. Most a magyar kormány pontosan így tesz Hernádi Zsolt ügyében. Kiáll egy magyar multi mellett (aminek egyébként a legnagyobb részvényese). És uniós szabályokra hivatkozik:

„Ezek a módszerek az Európai Unióban elfogadhatatlanok, ezeket a lépéseket Magyarország nem hagyhatja válasz nélkül.”

Olvasható a magyar kormány közleményében.

Ezt állítja a magyar kormány:

A magyar Kormány számára elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy előbb nyilvános pályázaton kiválasztják a stratégiai partnert, amely jelentős befektetéseket hajt végre, - ezzel a világválság idején megmenti a Horvátország legfontosabb vállalatát az INA-t, majd utólag próbálják ezt a stratégiai partnert gazdaságon kívüli eszközökkel megfélemlíteni, s kivásárlás nélkül visszaszerezni az INA feletti irányítást.

Ez alapján Horvátország Magyarország legjobb tanítványa. Talán még túl is nőtt mesterén. Itt is számos külföldi befektetőt szivatott meg a kormány gazdaságon kívüli módszerekkel. Csak itt jellemzően törvényt változtattak menet közben, és nem rendőrt küldtek a külföldi befektetőkre.

Puccsisták és diktatúrázók

A különadók miatt áskálódó külföldi kormányok puccsisták voltak Orbán Viktor és miniszterei szerint, amikor körülbelül ugyanazt csinálták, mint most ők. Jogállamiságra és EU-s értékekre hivatkozva támadtak.

A magyar kormány a Hernádi-ügyben alapjaiban kérdőjelezi meg a horvát jogállamiságot.

A magyar kormány hisz Hernádi Zsolt ártatlanságában. (Megerősítheti hitét, hogy az ügyben már volt nyomozás Magyarországon, aminek az lett a vége, hogy nem találtak bűncselekményt.) Egyáltalán nem hisz viszont a horvát igazságszolgáltatás elfogulatlanságában. Hiszen ha hinne, kiadná Hernádi Zsoltot az interpolos körözés alapján, és hagyná, hogy Hernádi megvédje magát, és meggyőzze a horvát bíróságot ártatlanságáról. Ha ártatlan, akkor miért nem megy oda, és bizonyítja be? Ha viszont Horvátország egy olyan hely, ahol koholt vádakkal le lehet ültetni valakit, miért tett meg minden tőle telhetőt a magyar kormány, hogy egy ilyen országot bevigyen az EU-ba?

Amúgy és általában nem tekinti Magyarország diktatúrának Horvátországot, csak ebben az egy ügyben. Amikor Magyarországon börtönbüntetésre ítéltek egy közlekedési baleset miatt egy horvát politikust, simán megengedték, hogy kint ülje le büntetését, bízva a horvát igazságszolgáltatás elfogulatlanságában.

Itt keleten minden elv olyan törékeny, hogy azonnal felülírhatják a hatalmi érdekek.

Simán el tudom képzelni, hogy a horvát nyomozók a hatalmon lévő horvát politikusok kénye szerint működnek, és az igazság keresése helyett a Mol tönkretétele a céljuk. Nagyon kínos, ha így van, ez diktatúrák sajátja, nem EU-s demokráciáké.

Simán el tudom hinni azt is, hogy a magyar kormányt a jognál jobban érdekli a hatalmi érdeke, ami pedig Hernádi itthon tartását diktálja. Kérnek majd cserébe tőle valamit, vagy kiérdemelte, hogy vigyázzanak rá. És akkor kit érdekel, hogy megkent-e egy szomszéd miniszterelnököt, vagy nem. Nagyon kínos, ha így van, ez diktatúrák sajátja, nem EU-s demokráciáké.

Az a baj, hogy errefelé bármit el lehet hinni bárkiről. Ez a vasfüggöny utáni világ Európa keleti peremén egyáltalán nem lett megbízhatóan demokratikus. A mostani vitából az következik, hogy a két ország közül az egyik kormánya inkább hasonlít maffiára mint politikai szervezetre.

Az pedig nevetséges, hogy dagályos vádakat lehet megfogalmazni más, vállalatvédő kormányokkal szemben, amikor mi pontosan ugyanazt csináljuk, a saját vállalatainkat védve.

A Hernádi-ügy háttere

A magyar kormány szerdán határozottan kiállt Hernádi Zsolt mellett, akit a horvát rendőrség az Interpollal kerestet. Korábban több körben bürokratikus eszközökkel akadályozta a magyar igazságszolgáltatás, hogy a horvát fél kéréseit ne közvetítse a Mol elnök-vezérigazgatója felé. Hernádi Zsolt hivatalosan nem tudja mind a mai napig, hogy a horvátok körözik. Most úgy áll a dolog, hogy ha külföldre menne, akkor elfoghatnák, de ha itthon van, akkor a horvátok nem érhetik utol.

Hernádit azzal gyanúsítják Horvátországban, hogy megkent egy korábbi miniszterelnököt, név szerint Ivo Sanadert, hogy úgy alakuljon a horvát állami energetikai óriáscég (INA) privatizációja, ahogyan az a Molnak a legjobb. A vád szerint 10 millió eurót kapott Hernádi Zsolttól a megfelelő eljárásért. Az ügy koronatanúja azt állította, hogy ebből ötmilliót az ő cégén keresztül folyósították. Sanadert ezért – és egy korábbi bűncselekményért – elítélték, börtönben van. Azonban az ügynek nincs vége, az egykori politikus fellebbezett, és másodfokú ítélet még nincs. A Mollal kapcsolatos ügyben hét és fél évre, összesen pedig tíz évre ítélték.

Sanader és Hernádi mindig is kategorikusan tagadták a vádakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.