https://444.hu/assets/blippex_clk.jpg

Itt a legújabb Google-verő kereső, a Blippex

TECH
2013 október 02., 16:09

Emlékszik bárki a Swinglyre? Se híre, se hamva. A Wolfram Alpha? Rég összeállt a Microsofttal. Ask? ChaCha? Mahalo? Fasorba se. Az internetes keresők közül egyedül a DucDuckGo mutat érdemi növekést, és az is csak azért, mert az igazán privacy-érzékeny netezők az NSA-botrány miatt elfordultak a Google-től.

Nem biztos, hogy a Google jó kereső, de az biztos, hogy nincs nála jobb. Különben nem használnák annyian. Most 70 százalékos a részesedése a világon, és még a kínai Baidu sem ér a közelébe a 15 százalékával, a 6-7 százalék körül vergődő Bingről és Yahooról nem is beszélve (mondjuk a Yahoo évek óta a microsoftos Binget használja keresőmotorként, ezt a kettőt esetleg össze lehet adni).

stats760

Időről időre azért eszébe jut valakinek, hogy csináljon egy jobb keresőt a Google-nél, és ez rendszerint így zajlik:

  1. A marketingosztály kitalálja, hogy itt a Google-verő kereső
  2. A sajtó megírja, hogy itt a Google-verő kereső
  3. Az emberek kipróbálják
  4. Kiderül, hogy szar
  5. A csodakereső eltűnik, vagy beolvad a Google egyik versenytársába
  6. Mindenki keres tovább a Google-lel.

Ezek után ismerkedjenek meg a legújabb Google-verő keresővel. Úgy hívják, hogy Blippex, és nem a Szilícium-völgyből jön, hanem ahonnan senki se várta volna: Németországból. Két osztrák, Max Kossatz és Geral Baeck csinálja Berlinben.

A Blippex nagy újítása, hogy nem az alapján rangsorolja a találatokat, hogy egy-egy oldalra hány link mutat, mint a Google híres PageRankje. A Blippex saját algoritmusát DwellRanknek hívják, és azt figyeli, ki mennyi időt tölt az adott oldalon. Minél többet, annál relevánsabb egy-egy találat, és annál följebb kerül a listán.

Viszont mivel a Blippex a Google-lel ellentétben nem tárol személyes adatokat, ahhoz, hogy figyelni tudja az oldalakon eltöltött időt, a felhasználónak egy browser plugint kell telepíteniük, és ez már önmagában is magasra emeli a Google-veréshez átugrandó lécet.

És hogy működik-e? Nem igazán

A Blippex alulról építkezik, és csak azokat az oldalakat indexeli, amiket a saját felhasználói már meglátogattak, ami összesen néhány millió oldalt jelent, míg a Google sok milliárd oldalon keres.

porno1

Így aztán kár is lenne azon viccelődni, hány találatot hoz arra, hogy keresőmotorok vagy hogy pornóoldalak, mert semennyit; és amikor ad találatot, az is sokszor esetleges. Viszont még csak néhány hónapos, alig tud róla valaki. A készítői azt mondják, úgy működik, mint a Wikipedia: minél többen használják, annál jobb lesz. Tessenek használni. Néhány évig nem találnak majd meg semmit, de aztán a Blippex lesz az új Google. Vagy ha nem, legfeljebb megveszi a Microsoft.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.