Budapest Science Meetup - Október

Egyéb
2013 október 03., 07:26

BpScienceMeetup-201310-poszter.png

Korábbi éghajlatváltozások nyomai
Horváth Zoltán - Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI)

A klímaváltozásokról általában röviden: okok, klímaváltozások a múltban, néhány klímajelző üledék, nyersanyag és ősmaradvány. Hazai paleoklíma kutatás és eredmények. Klímajelző deformációs szerkezetek, hazai példák (terepen és mikroszkóp alatt). Ősi fakidőléses szerkezetek és kialakulásuk lehetséges okai összefüggésben a klímaváltozással.

Megállíthatnánk-e a HIV-járványt, ha igazán akarnánk?
Müller Viktor - ELTE, Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék

Noha a HIV-fertőzés ellen máig nincsen hatékony védőoltás, és végleges gyógyulás sem érhető el a fertőzötteknél, a vírus elleni fegyvertárunk évről évre bővül. Nemcsak a fertőzöttek életét tudjuk megmenteni, hanem a vírus továbbterjedését is egyre több féle módon akadályozhatjuk. Az előadásban sorra vesszük ezeket a fegyvereket és módokat, és -- matematikai modellekre is támaszkodva, de szigorúan egyenletek nélkül -- megvizsgáljuk, vajon (csupán) a jelenlegi eszközeink szélesebb körű alkalmazásával visszaszorítható lenne-e a járvány.

Pulit a Holdra! - Három év krónikája
Pacher Tibor - PuliSpace Technologies

A világ minden részéről 22 csapat állja még a sarat napjaink talán legizgalmasabb versenyében. A Google Lunar XPRIZE résztvevőinek 90%-ban magánerőből kell elkészíteniük és eljuttatniuk egy felderítő robotot a Holdra, amely ott legalább fél kilométert megtesz, és panorámaképeket, videókat küld vissza a Földre. Az egyedüli magyar induló, a Puli Space csapatának beszámolója a verseny kihívásairól, a 2010 júniusa óta elért eredményeikről, a rájuk váró további feladatokról, terveikről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.