Putyintól lop ötleteket a Jobbik

politika
2013 október 03., 07:22
comments 2

A párt azt kezdeményezi, hogy a

a választások tisztasága és a nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében

ügynök szervezet megnevezéssel kerüljenek egy külön nyilvántartásba azok a szervezetek, amelyek egy év alatt több mint egymillió forintot kapnak külföldi támogatótól. Ezt javaslatot be is nyújtották a parlamentnek, beszélt erről sajtótájékoztatón a listázásmániás Gyöngyösi Márton.

Gyöngyösi hozzátette azt is, hogy pártjuknak nem célja  civil szervezetek betiltása és üldözése, csak a "civil szervezetek álcája alatt lopakodó idegen befolyásnak a kiszűrése". Bízik abban, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja majd javaslatukat.

A jobbikos politikus szerint az intézkedésre azért van szükség, mert például egy magyar származású amerikai politológus, Charles Gati egy 2012. januári interjújában arról beszélt, hogy nem demokratikus eszközök is bevethetőek az Orbán-kormány elmozdításáért. És Gati Gyöngyösi szerint közel áll egy alapítványhoz, ami támogatja a Bajnai Gordonhoz köthető Haza és Haladás nevű civil szervezetet.

De Gyöngyösi szerint problémát jelent az is, hogy Viviane Reding uniós biztos idén júliusban részt vett a a titkos Bilderberg csoport összejövetelén, ahol a 2014-es magyar választások legitimitásának a csökkentéséről beszélt és "állítólag azt is elmondta, hogy többek között Bajnai Gordonnal is egyeztetett ebben az ügyben".

Ezt a sztorit a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója, Lovas István húzta elő a nyáron, Reding azonban határozottan cáfolta a lap értesüléseit.

Gyöngyösi a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy hasonló törvény létezik Oroszországban és Izraelben is.

Oroszországban épp tavaly nyáron fogadott el egy törvényt a parlament, ami alapján  minden civil szervezetnek, ha külföldről kapnak támogatást, külföldi ügynökként kell magukat regisztrálniuk, és minden anyagukon feltüntetniük, hogy 'idegen érdeket szolgálnak'. Helyi civil szervezetek szerint a törvénynek egyetlen célja van, hogy ellehetetlenítse az ellenzéki szervezetek munkáját.

A törvény hamar működésbe is lépett, a választások tisztaságát monitorozó Goloszt áprilisban 360000 rubelre büntették, mert nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Az orosz jogvédő szervezet a korábbi választásokon számos visszaélést tárt már fel. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.