Orbán: Hernádin kívül más ismert magyart is üldöznek a horvátok

gazdaság
2013 október 04., 10:04

"Négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Horvátország az Interpolhoz fordult, hogy fogják el Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. A horvátok gyanúja szerint megvesztegette a volt horvát miniszterelnököt az INA privatizációjakor. Magyarország nem adja ki Hernádit. (Részletek itt.)

Orbán Viktor azt mondta, hogy a szerdai kormányülésen Polt Péter legfőbb ügyész számolt be a jogi helyzetről. Orbán szerint a Molnak el kellene adnia az INA-ban szerzett részét (a cég 49 százaléka), mert  "Horvátországban olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a 25 százalékban állami tulajdonú Mol ott maradjon a horvát energiapiacon".

Orbán szerint az lenne a legjobb, ha a horvát állam visszavásárolná az INA-t. "Számoljunk el egymással korrekt módon. Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni, elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni." Továbbá:  "Magyarországnak nincs olyan érdeke, ami miatt ragaszkodna az INA-részvényekhez".

Szerinte amúgy 800 éve nagyon jóban vagyunk Horvátországgal. "Minden politikai, időnként katonai gesztust megtettünk, ami a sok száz éves fegyverbarátságból következett" - emlékeztett például arra, hogy a horvát függetlenségi háború idején az Antall-kormány kalasnyikovokat küldött Horvátoszágba.

 

 

 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.