Martonyi találkozott a horvát Martonyival

Egyéb
2013 október 05., 13:32

Ez azért nagy szó, mert például a magyar miniszter nem utazott el a héten Dubrovnikba egy konferenciára a Hernádi-ügy miatt. Montenegróban végül találkozott a magyar és horvát miniszter, és bár előzetesen - ki tudja miért - azt mondták, hogy nem kerül szóba az ügy, természetesen beszéltek róla. Ami az udvarias körökből kihámozható: Martonyi szerint nem akarunk a magyar-horvát kapcsolatokban feszültségforrást, így - ha a Mol INA részesedése ennek akadályát képezné - akkor a legjobb megoldás a két gazdasági partner civilizált módon történő különválása. Ez a kérdés kizárólag a Mol, mint gazdasági társaság hatáskörébe tartozik - mondta Martonyi.

Korábbi horvát sajtóhírek szerint a horvát költségvetésben nincs pénz arra, hogy kivásárolják a Mol-t az INA-ból. Nyilatkozott szombaton a horvát gazdasági miniszter is. Ő az MTI szerint azt mondta: egyelőre nem értesült arról, hogy a Mol eladásra akarná kínálni az INA-ban birtokolt részesedését a horvát kormánynak. Szerinte a horvát kormány képes kivitelezni azon stratégiai célját, hogy az INA-t egy "olajfinomítással, feltárással és kitermeléssel foglalkozó független regionális céggé" tegye. Hogy ezt Horvátország egyedül, vagy más partnerekkel együttműködve fogja megtenni, az még a jövő zenéje - fogalmazott a gazdasági miniszter.

A magyar külügy közleményében van még egy mondat a Hernádi Zsoltra kiadott európai elfogatóparancsról is, idézem: "a magyar külügyminiszter leszögezte továbbá, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően a magyar kormány az európai elfogatási parancs végrehajtásába nem szólhat bele, hiszen az a bíróság kizárólagos hatáskörébe tartozik."

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.