Magyarnak a Nobel-békedíjat!

TUDOMÁNY
2013 október 11., 08:00
comments 4

A hat Nobel-díjból egyetlen egy olyan van, amit nem nyert meg még magyar. Ezen ma változtathat az ötttagú bizottság. Különösen könnyű dolguk lesz, mert a másik öt Nobeltől eltérően itt nemcsak személy, de szervezet is kaphatja az elismerést. Az eddigi gyakorlat szerint "a díjat inkább egy személynek vagy szervezetnek egy ügyben alkalmazott megoldási módszereiért adományozzák, semmint az üggyel kapcsolatos elhatározásaiért, ígéreteiért". Kampányígéretekkel tehát itt nem lehet versenybe szállni.

Békemenet

A Nobel-békedíj előszobájának számító Polgári Magyarországért Díjat már megkapták 2012 végén. Sorohatnánk hosszan az érveinket, de elég legyen annyi, amit Kövér László mondott. Ő a rendszerváltás története egyik legfontosabb mozgalmának, történelmi fordulópontnak nevezte a Békemenetet, amely megvédte Magyarország megújításának programját, a nemzet szuverenitását és a demokráciát.

Deutsch Tamás

Mert megérdemli.

Dániel Péter

A demokrácia fáradhatatlan harcosa, a nemzeti együttműködési rendszerét szimbolizáló tárgyak kérlelhetetlen ellensége, akit a fasiszta orbáni diktatúra elüldözött hazájából. A menekült ezt az ellene indított durva, anitszemita támadásokkal indkolta, illetve azzal a ténnyel, hogy gyakorlatilag egyetlen demokratikus szervezet sem állt ki mellette. Izraelbe lökte az is, hogy a demokratikus ellenzék képtelen az összefogásra. Kizárták az ügyvédi kamarából és egy mondvacsinált rágalmazási ügyben - lekurvázta Wittner Máriát - elfogatóparanccsal próbál utána nyúlni a hatalom.

oravecz16

Oravecz Nóra

Irodalmi Nobel-díjasunk már van, ezért inkább itt indítanánk a nap mint nap több tízezer ember életét boldogabbá tevő írónőt. "Akárhányszor elveszítem a hitem, mindig jön egy pillantás, ami elhiteti, hogy tudok érezni. Hogy van olyan, hogy új esély, új szerelem, és igen. Csalódás is. És lehet, hogy most kiszakad a szíved a helyéről, de tudod csak most kell átvészelned. Csak ma. Csak holnap. Csak azután. Idővel elfelejted. Idővel jobb lesz, és majd eljön a nap, amikor megérted, hogy miért nem a nem."

Navracsics Tibor

Az ősi kaukázusi konfliktus megoldási módszereinek megújításáért.

photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Sz. Ferenc

Elítélt gyilkosból lett a demokratikus alapértékek őre. Egyes hírek szerint a támadás alatt álló Fidesz-székháznál erőszakosan lépett fel az épületet megszálló, a véleménynyilvánítás szabadságával visszaélő, forrófejű, agresszív fiatal tüntetők ellen, ám a rendőrség tisztázta, amikor a nyomozást azzal zárta le, hogy csak az épületre rátámadó tiltakozók testi épségét akarta védeni közbelépésével.

Hegedűs Zsuzsa

Kapott már Nobel-békedíjat bangladesi közgazdász a "szegények, különösen a nők gazdasági és társadalmi lehetőségeinek bővítéséért, az úttörő mikrohitelezési munkájukért.”  Akkor mire várnak, hogy elismerjék Hegedűs Zsuzsa munkáját, aki ráadásul a kutyákat is az ember valódi társaként kezeli.

A rezsicsökkentés

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.