https://444.hu/assets/baja_osszefogas5.jpg

Trollkodás a bajai választáson

Tbg
POLITIKA
2013 október 13., 11:44
photo_camera Szepessy Zsolt (Fotó: Botos Tamás)

Választási gulyást oszt egy tucat aktivistával Monok volt polgármestere a bajai 32-es szavazókör előtt. A rendőrségtől engedélyt kaptak az akcióra, és mivel nem indultak ezen a választáson, nem sértik a választási törvényt. A helyi választási bizottság kampánycsendsértőnek találta az előre bejelentett, a párt honlapján népszerűsített akciót csütörtökön, de mivel fellebeztek, a megyei választási bizottság dönt majd, valószínűleg hétfőn. A csütörtöki döntés szerint rendkívüli súlyos jogsértés az ingyengulyásoztatás, akkor is, ha az Összefogás Párt jelöltjére nem lehet szavazni, mert pártjelvények, zászlók, szimbólumok használata mindenki számára tilos. Külön rossz néven vette a bizottság, hogy a törvényi előírásokkal tudatosan szembe menve tervezte ezt az akció az Összefogás, amelynek neve ráadásul "nagyfokú hasonlóságot mutat" a valóban jelöltet indító, Összefogás Bajáért választási szövetség elnevezésével. Felhívták a rendőrséget is arra, hogy vonják vissza a szavazókör környékére kiadott rendezvények területfoglalási engedélyeit.

Megkerestük a rendőrséget, hogy ilyen esetben nekik fel kell-e lépniük, végül több kapcsolás után a bajai rendőrségen annyit mondtak, hogy nem nyilatkoznak. A helyi választási bizottság három órakor összeül, hogy eldöntsék, mit tehetnek a törvénysértés megakadályozására.

A helyszínre érkezett az ÁNTSZ is. A tisztiorvosi szolgálattól engedélyt nem kértek, ezért nem oszthatnak ételt a szavazóknak, ahogy szerették volna.

Az életosztás főszervezője, Monok egykori polgármestere, Szepessy Zsolt. A helyi Összefogás Párt színeiben politizáló, a 2010-es választást elvesztő férfi elmondta, ezzel szeretné felhívni a figyelmet, hogy fontos a választások tisztasága.

Szerinte azzal, hogy az új választási törvényből tulajdonképpen kimaradt a kampánycsend, oda fog vezetni, hogy Magyarországon csak a sok pénzzel rendelkező, a választókat etető-itató pártok fognak labdába rúgni.

photo_camera Az ÖP kampánya (Fotó: Botos Tamás)

Szepessy nem először kerül be a hírekbe, ő volt az a polgármester, aki településén bevezette a szocális kártyát: pénz helyett az önkormányzat vásárlási utalványt osztott és csak azok kaphattak segélyt, akik tisztán tartották a portájukat.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.