A mentőknek nincs pénzük a tüntetések, pártrendezvények biztosítására

Forrás: Országos Mentőszolgálat

"Az OMSZ költségvetése az állami rendezvények egészségügyi biztosításának költségfedezetét tartalmazza. A pártrendezvények, a gyülekezési jog hatálya alá tartozó szerveződések egészségügyi biztosítási költségeinek fedezetei nem tartoznak ezek körébe" - válaszolta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Györfi Pál pénteki megkeresésünkre.

Az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Orphanides Ilona aznap tájékoztatta az október 23-i baloldali tüntetés szervezőit arról, hogy térítés fejében vállalják a rendezvény egészségügyi biztosítását. Az OMSZ a mentésről szóló miniszteri rendeletre hivatkozott, mely szerint az állami rendezvények, nemzeti ünnepek és kiemelt fontosságú rendezvények biztosítása a feladatuk.

Az egzaktnak nem nevezhető rendelettel szemben az állampolgári jogok biztosa 2012. júniusában kiadott állásfoglalásában viszont azt írta, hogy mivel a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, azt nem korlátozhatják azzal, hogy a biztosítási költségeket a szervezőkre terhelik.

Az ombudsman akkor kezdeményezte a jogszabályok módosítását, hogy a mentőknek kötelessége legyen a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények biztosítása is.

Györfi arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy más pártoktól, civil szervezetektől is pénzt kértek-e rendezvényeik biztosítására.