Sztrájkolnak a francia focisták, mert megadóztatták a luxusbérüket

gazdaság
2013 október 25., 08:23
comments 1

November utolsó hetében a Ligue 1 minden meccsét töröltek, mert a francia klubok sztrájkolni kezdtek Francois Hollande ellen. Azon sértődtek meg, hogy rájuk is érvényes a baloldali kormány 75 százalékos luxusadója.

Vannak, akik a francia foci halálával fenyegetnek, mint Jean-Pierre Louvel, a francia szövetség elnöke. Van is benne némi igazság. A francia foci többek szerint azért lett ennyire rossz, mert nagyon durván kell adóznia a focistáknak, ezért senki nem megy Franciaországba megélhetési futballistának.

photo_camera REUTERS/Laurent Dubrule

Ráadásul a klubok egy része is veszteséges lett tőle. A szerint összesen 44 millió euróba kerül majd a ligának a luxusadó. Tavaly egyébként is 700 millió eurót adóztak, ami több, mint a tévés bevételeik.

A 75 százalékos luxusadó Hollande egyik fő kampányígérete volt. Azért elég átverés az egész. Pont Franciaország leggazdagabb embere, a telekomban utazó Xavier Neil magyarázta, hogy neki nem is kell megfizetnie, mert csak azokra vonatkozik, akik fizetésként keresnek sokat.

Hollande egyébként is elég népszerűtlen. A múlt héten egy koszovói cigány család kiutasítása miatt háborgott fél Franciaország, miközben Hollande kormányából többen is elég durva megjegyzéseket tettek. A baloldal kormányon egyébként sem bánik másképp a bevándorlókkal és a romákkal, mint az emiatt hírhedt Sarkozy-kormány.

Az elnök már belement, hogy csütörtökön találkozzon a szövetség vezetőivel, de ettől függetlenül minden klub beleegyezett a sztrájkba. A meccsek helyett november 29-én, 30-án és december elsején a klubok nyílt napokat tartanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.