A valaha volt 10 legfaszagányosabb fa

2013 október 26., szombat 13:58

Az internet kegyetlenül igazságtalan a növényekhez. Persze így volt ez a természetfilmek korában is, amikor hiába próbálták meg a legnagyobb naturalista-showmanek a flórát is képernyőképessé tenni, a közönség csak szaladó gepárdokra meg vadászó kardszárnyú delfinekre volt kiváncsi. Amióta van internet, az egy-, de még a kétszikűek sorsa csak egyre sanyarúbb.

Cicás, kutyás, fókás és orrszarvús tartalomból több ömlik a védtelen kompjuterezőre, mint pornó. Aki kitartóan keres, néha belefut egy-egy jó kaktuszos vagy hínáros blogba, de sajnos ezek csak a törpe kisebbséget jelentik. A következő lista a növényvilág királyainak, a !!!!!!!FÁKNAK!!!!!!! igyekszik megadni, ami jár. Ez a tíz a személyes kedvencem, de általánosságban is kijelenthető, hogy 1 fa többet ér, mint 500 leopárdcsecsemő.

1. Hernyóselyemfa (Ceiba speciosa)

blmurch/Flickr

Az odáig rendben, hogy ilyen nincs Magyarországon, de miért kellett szegénynek ilyen hülye nevet adni? Dél-Amerikában, ahol él, spanyolul palo borracho-nak, azaz részeg botnak hívják. Azért, mert a száraz, szavannaszerű síkságokon, ahol előfordulni szeret, kevés a csapadék, ezért amikor esik, igyekszik minél többet elraktározni törzsének hordószerű alsó részében. Amin ráadásul tüskék is nőnek, hogy a többi fa ne tudja az éjszaka leple alatt ellopni a vizet.

2. Kókuszpálma (Cocos nucifera)

Grandes Velas Riviera Maya/Flickr

Egyetlen fa van, ami beszél ahhoz, aki meglátja. És nem is kell élőben meglátni, elég egy fotó. Mit mondanak például ezek a fenti kókuszpalmák, amik fajtájukra jellemző módon egyenesen a tengerparti homokból nőnek ki? Azt mondják, hogy azonnal állj fel a monitor mögül, vagy legfeljebb addig maradj ott, amíg elég pénzt tudsz összegyűjteni, aztán gyere, látogass meg, hozzál bikinit és függőágyat, egyesüljünk, és mindkettőnknek csodálatos lesz. És aztán ne menj haza soha többé.

3. Simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva)

USFS Region 5/Flickr

Nem nő se túl magasra, se túl szélesre, viszont 5000 évig él. Kétszer az időszámítás, plusz még egy fél időszámítás! És nemcsak az van, hogy mondják, hogy öreg, aztán el kell hinni, hanem ránézel, és látod az öt évezredet, hogy olyan göcsörtös, mint egy trolinyi nyugdíjas, csak persze sokkal méltóságosabb, mert ez egy fa Kaliforniában, nem egy csomó néni a Terézvárosban. Mindenki vágja magát haptákba a simatűjű főhadnagy előtt!

4. Libanoni cédrus (Cedrus libani)

MichelleWalz/Flickr

Egy újabb szerencsétlen fa, amivel csak Magyarországon csesztek ki. De vele nem a magyar nyelv, hanem személyesen Csontváry Kosztka Tivadar, akinek Magányos cédrus című híres festményét a mester vagy csukott szemmel, vagy valami béna újító kedv által vezérelve festette. Az Isten fájának is nevezett libanoni cédrus valójában nem egy ilyen viharverte, megtépázott bot, hanem terebélyes, több ezer évig elélő, bibliai léptékű csoda.

5. Chilei araukária (Araucaria araucana)

lautaroj/Flickr

A fa, ami akkora király, hogy minden nyelven eszméletlen jó neve. Angolul például monkey puzzle tree, azaz majomrejtvényfa néven ismert, ami simán köröket ver még a majomkenyérfára is. És hogy néz ki ez az az izé, ez az araukária! A tobozból kikelve még csak furcsán pikkelyes karácsonyfa, aztán felnőttként tökéletesen alakítja a fejjel lefelé fordított, erősen elhasznált vécékefét. Nagy az isten növénykertje!!!

6. Közönséges nyír (Betula pendula)

unblessed_scalar/Flickr

Nem barna a kérge, nem fekete, hanem FEHÉR! Mekkora ötlet már! Ilyen is csak egy nyírfának juthat eszébe. A fa, ami már magában is jól néz ki, ide mégis erdőben nyújtott teljesítménye alapján került ide. Akár behavazva, akár behavazatlanul, az északkelet-európai nyírfaerdő simán lever bármilyen trópusi dzsungelt szépségben, a bágyadt napsütésben pedig olyan nyomasztóan melankolikus hangulata van, mint a természetben nagyjából semminek.

7. Óriás viaszpálma (Ceroxylon quindiuense)

eliduke/Flickr

A viccbéli székely bácsi, aki az állatkertben a zsiráfot meglátva azt mondta, hogy ilyen állat nincs is, vajon mit mondott volna, ha véletlenül eljut Kolumbiának abba a szegletébe, ahol még nőnek a világ leglátványosabb pálmafái? Kókuszpálma-smókuszpálma - az igazi királyok az óriás viaszpálmák, amelyek az Andokban 2500 méter felett nőnek meg !!!60!!! méter magasra. Állnak, mint a cövek, nyílegyenesek, és csak a leges-legtetejükön nő néhány klasszikus pálmalevél. Ilyen fa egyszerűen nincs.

8. Babiloni szomorúfűz (Salyx babylonica)

Forrás: Roberto Verzo/Flickr

A babilonizás teljesen félreviszi az egészet, szegény szomorűfűznek sokkal erősebb a neve csak így magában. A felületes természetbarát azt hiszi, hogy csak állatoknak lehet az arcukra írt személyisége, a bassett houndnak meg a hegyi gorillának, pedig a szomorúfűz az élő bizonyíték arra, hogy egy növénynek is, simán. És az nem számít, hogy a fűz valójában nem szomorú - semmivel sem cikibb egy helyben álló növényeket antropomorfizálni emberi tulajdonsággal, mint viháncoló állatokat. A szomorűfűznek igenis van lelke!!!

9. Szokotrai sárkányfa (Dracaena cinnabari)

HopeHill/Flickr

Ilyennek már tényleg nem kellene léteznie, annyira durva. Egy fa, amit sárkányfának hívnak, és csak egy olyan szigeten él, ahol nyilván senki nem járt azóta, hogy Szindbád, a tengerész egy főnixmadár hátán érkezve feltörte Ali Baba és a 40 rabló barlangját. A szokotrai sárkányfa a tökéletes bizonyíték isten nem létezésére: ilyet egy mindenható erő sem tudna kitalálni. Szindbádot, a szigetet meg a sárkányfa nevet még talán igen, de hogy aztán így nézzen ki, mint valami mutáns esernyő??? Kizárt.

10. Baobab (Adansonia grandidieri)

plizzba/Flickr

Ezen a listán csak fantasztikus fák vannak, de ha az életben már csak egy fát láthatnék, az mindenképpen egy madagaszkári baobab lenne. A baobab úgy tud a leghihetetlenebb külsejű fa lenni, hogy közben simán elmenne szobrászati alkotásnak vagy valami közepesen bizarr, földbe állt űrhajónak is. Persze vannak az állatvilágban is ilyen furcsa formák, de azok többnyire mikroszkopikusak szoktak lenni, míg a baobab akkora, de szó szerint, mint egy ház. Flóra-Fauna 10:0!!!!!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt