Hol vagytok székelyek? Ja, itt!

POLITIKA
2013 október 27., 11:23

Vasárnap délelőtt elindult a székelyek nagy menetelése, amit a Székely Nemzeti Tanács szervezett a román közigazgatás átalakítása ellen és Székelyföld autonómiájáért. Körülbelül 150 ezer székelyt várnak a túrára. Ennyi nyilván nem lesz, de Budapesten is van egy túra. A Hősök teréről vonulnak, gyanúsan Békemenet-közeli emberekkel együtt, mint Bayer Zsolt.

photo (4)

A romániai túra Gábor Áron életútját követi végig, mert Kőköstől, ami a szülővárosa megy Bereckig, ahol meghalt. Ez egy 55 kilométeres túra.

photo (2)

A budapesti helyszínre kivándorolt Anarki kolléga azt mondta, hogy a tömeg elég vegyes. Vannak, akik Romániából jöttek, és jellemzően inkább idősebb, polgáriasabb emberek sétálnak, de van pár magyarabb figura is. Elég sokan, akár több ezren is lehetnek, mert a menet a Hősök terétől elért a Thököly útig. A Dózsa György út felét zárták le nekik. A Hősök terétől a román nagykövetség elé vonulnak.

photo (1)

A Székely Nemzeti Tanács az Európa Tanács 1993/1201. számú ajánlására hivatkozik, ami előírja, hogy ha egy régióban a kisebbségek a lakosság számához viszonyítva többségben vannak, akkor autonóm vagy helyi hatóságokkal, vagy saját történelmi és területi feltételeknek megfelelően, sajátos státussal kell, hogy rendelkezzenek.

photo (3)

A Duna tv az egészet élőben közvetíti. Rengeteg helyszíni riport van Romániából, nagyon furcsa szavakkal megtűzve. A Duna riporterei olyan simán mondják ki, hogy egy férfi általvetőjében tartott útravalóját mutatja, mint az egyszeri 444-es, hogy ennél jobb ma már nem lesz.

A riport szerint a román nagykövetségnél nem is próbálkoztak azzal, hogy átadjanak valamilyen petíciót, mert ez korábban sem sikerült. A redőnyök a nagykövetségen félig le vannak eresztve és nem úgy tűnik, mintha bárki figyelne a menetre.

A székelyek túrája nem volt problémamentes, mert reggel nem indult el a vonatuk Marosfőről. 1000-1200 embert vitt volna Kőkösre.

baricz

A Thökölynél először Baricz Gergő énekelte el, hogy Európa csendes, újra csendes, most pedig a Békás zenekar húzza a talpalávalót nyenyeréjén. Anarki szerint elég unalmas a buli, már csak Bayer Zsoltot várja.

bekas zenekarA cikk frissül, ha van mivel frissíteni. 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.