Rogánék lex Gavrát készítenek

politika
2013 október 28., 14:34

A büntető törvénykönyv szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset - közölte Rogán Antal sajtótájékoztatón.

A Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat.

Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető

- ismertette az indítványt Rogán, hozzátette, hogy a gondatlanságot is szankcionálnák.

A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért "nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon" - idézte Rogán indokolását az MTI. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az "rosszban sántikál".

Rogán Antal azt mondta, a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy azt rögtön elvigyék az MSZP székházába, "ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták".

A hvg.hu október 18-án hozta nyilvánosságra a videót, azzal a címmel és ajánlóval, hogy az egyértelmű bizonyíték a bajai választási csalásra. Az eleve gyanús videóról hamar kiderült, hogy megrendezett, és a választás után két nappal készült. Ami még biztos, hogy azt eljutatták az MSZP-hez, a szocialisták pedig a rendőrségnek. Ezután jelent meg a hvg.hu-n.

A súlyos szakmai hibát elismerve Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője lemondott. Azt az MSZP tagadja, hogy az ő megrendelésükre készült a videó. Az viszont megintcsak biztos, hogy a felvétel készítői között volt DK-tag, akit az ügy miatt lemondattak a Demokratikus Koalícióban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt