A Facebook megjósolja, mikor ér véget a párkapcsolatod

tudomány
2013 október 30., 16:01
comments 1

A legnépszerűbb közösségi oldal egyik fő mérnökének tanulmánya legalább akkora (és olyan megalapozott) szenzációval szolgált, mint az a felismerés, hogy a válás ragályos. A tudósok nem csak azt tudják megmondani, hogy kivel jársz, hanem azt is, hogy mikor fogtok szakítani, ráadásul úgy, hogy rá se néz a kapcsolati állapotodra.

Lars Backstrom és Jon Kleinberg több mint 1,3 millió Facebook-felhasználó adatait vizsgálta meg. Megnézték, hogy két embernek hány közös ismerőse van, és a közös ismerőseik hány ismerősüket ismerték, és így tovább, így modellezni tudták a kapcsolati hálókat. Legalább 20 éves, 50 és 2000 közötti ismerősökkel rendelkező felhasználókat vizsgáltak.

Itt viszont elakadtam a kapcsolódási pontok és kötődések értelmezésében, de aki jól tud angolul, az elolvashatja az Independent cikkét, hátha megérti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.