Kell-e tökfaragáshoz tökfaragó csodakészlet?

életmód
2013 november 02., 10:09

A dolog úgy kezdődött, hogy a Hancu írt tavaly egy cikket az Indexen, hogyan halloweenezett Amerikában, ezt pont akkor olvastam, amikor elkészítettem az óriáskéssel kifaragott sokadik egyfogú tököt, ami soha nem úgy indult, hogy egyfogú lesz, de végül mindig egy maradt, az is alig.

Szóval, ebben a cikkben az volt, hogy az amerikaiak azért tudnak olyan klassz tököket faragni, mert van egy speciális tökfaragó készletük, 5 dollár az egész, és a végeredmény egy szomszédszomorító csodatök. A faragott tökök birodalmától nem szégyen tanulni, kértem is a Hancutól egy ilyen készletet, amit most remegő kézzel nyitottam ki.

Rögtön csalódást jelentett, hogy a szett természetesen kínai, de ok, nyilván csak odaadták gyártásra, a célszerszámok megtervezése Amerikában történt.

Ott kezdődött, hogy a sok félelmetes figura közül egy nagyon rövid egyeztetés után sajnos éppen annak kellett nekilátnom, amelyiken egy cuki macska ül egy mosolygó tökön, és nem annak, amin egy kéz kinyúlik a föld alól a temetőben.

A mintát elvileg egy kerekes aranyos valamivel lehet felvinni a tökre, ez klassz szaggatott vonalakat húz a tökön, az alapján kell nekilátni faragni. De én nem láttam a kis pöttyöket, így, akárcsak eddig, egy filccel kellett segíteni (Amerika-én 0-1).

Aztán van benne egy mini jégkaparószerű ízé, ami tényleg hasznosabb egy megskalpolt tök kibelezéshez, mint egy kanál (Amerika-én 1-1). Van még két apró fűrész. tökugyanolyanok, hajlanak nagyon, de nem törnek, extrém esetekben sem, teszteltem (a skalpolást még nagykéssel végeztem, mert azt hittem, beletörik a kisfűrész a nagytökbe. A nagykés használata miatt 2-1 nekem, de kis gyakorlással kiderült, hogy tényleg nagyon jól használhatóak (2-2).

Egy műanyag tűszerű valamivel meg pontokat lehet a tökbe fúrni (ezt korábban nem próbáltam, szög is megtenné, de mivel eszembe sem jutott, így 3-2 oda). Azért ez még elég szoros.

Szóval ez lenne az a csodakészlet, amivel a legfakezűbbek is meghökkentően látványos tököket tudnak faragni. Már a felénél jártam a munkának, amikor kiderült, hogy fejjel lefelé faragom a tököt. Én innentől kezdve egy rossz szót sem fogok szólni az amerikaiakról (100-0 oda).

tokfaragas

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.