A Hvg vezérigazgatója szerint unortodox döntés volt kiadni a bajai videó forrását

Média
2013 november 06., 17:26

Szauer Péter a Kreatívnak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy ugyan a forrás titokban tartása szent dolog, a bajai videó ügye speciális volt: „a közélet tisztaságához fűződő érdek ez esetben erősebb, mint az informátor nevének titokban tartása, így nem láttuk indokolva megtagadni a választ”, miután a rendőrség kérte a forrás nevét. (A Hvg.hu kiadta Déri Balázst, az MSZP kommunikációs igazgatóját, aki emiatt lemondott.)

Szauer szerint „lényeges különbség van egy önmagát, egzisztenciáját veszélyeztető forrás és a hamis videót átadó informátor között. Nem gondoljuk, hogy hasonló elbírálás alá esnek.” Mint mondta, ha lett volna esélye annak, hogy a videó valódi, akkor megtagadták volna a forrás kiadását.

„Az oknyomozó újságírás szempontjából unortodox döntést hoztunk, viszont egy bírói határozat valószínűleg ugyanerre kényszerített volna bennünket később” – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.