Megadták magukat a kongói tuszi felkelők

Egyéb
2013 november 08., 12:52

Az M23 nevű csoport megadta magát, a Kongói Demokratikus Köztársaság éppen esedékes polgárháborúja lehet, hogy le is zárul ezzel.

photo_camera Fotó: Reuters/Kenny Katombe

Az M23 a helyi tuszikat képviselte. Felkelésük csúcsán, tavaly novemberben elfoglalták az egymillió lakosú Goma városát. Az M23 az ásványkincsekben gazdag kelet-kongói vidék ellenőrzéséért küzdött. Uganda és Ruanda pedig azért támogatták, mert a környéken működő hutu milíciákkal is felvették a harcot. Utóbbiak úgy jöttek létre, hogy 1994-ben Ruandában megpróbálták kiirtani a tuszikat, majd amikor az ellentámadás sikeres lett, akkor ők menekültek el.

Közben az ENSZ is beavatkozott, és több ezer afrikai katonát vezényeltek környező államokból a kongói kormány segítségére. Biztos van még egy csomó árnyalata a történetnek, most annyi a lényeg, hogy a világ egyik legborzalmasabb háborúja éppen szünetelni készül. (BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.