Titokban enyhített az Egyesült Államok az Irán elleni szankciókon

Elég nagy botrány lehet a Genovában Genfben zajló amerikai-iráni tárgyalásokból. Az izraeli miniszterelnök már most őrjöng, és az is a kiderült, hogy az iszlám ország elleni gazdasági szankciókon már hónapokkal ezelőtt enyhítettek.

Nem vállalkoznék arra, hogy megítéljem kinek áll a zászló a Svájcba zajló tárgyalásokon. Annyit lehet látni, hogy Iránban elégedettek a napokban körvonalazódó alkuval, Izraelben viszont teljesen ki vannak akadva miatta.

Láttam az irániak milyen vidáman mászkálnak itt mindenfelé. Jó okuk van rá, mindent megkaptak, amit kértek és semmilyen engedményt nem kellett tenniük. Ez a megállapodás így nem érinti Izraelt, és fenntartjuk magunknak a jogot, hogy minden szükséges eszközzel megvédjük az országot.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök ilyeneket mondott a tárgyalásokról.

Abban valószínűleg nincs teljesen igaza, hogy Irán semmit sem adott fel, a Telegraph szerint a megállapodásnak négy fontos kitétele van.

  • Irán nem dúsít uránt az atomfegyverekhez szükséges 20+ százalékos szint közelébe, és a meglévő készleteit is megsemmisíti.
  • Irán az atomerőművekben használt 3.5 százalékos szintre továbbra is dúsíthat uránt. Nem helyez üzembe új centrifugákat, de nem is kell, hogy szétszerelje a meglévőket.
  • Irán nem indítja be az Arak-ban található plutóniumos reaktort a következő hat hónapban, de tovább dolgozhat az építkezésen.
  • Irán nem használja a rendelkezésére álló legmodernebb IR-2 típusú dúsító centrifugát.

Ezért cserébe az amerikaiak

  • enyhítenének a gazdasági szankciókon,
  • feloldanák egyes iráni állami devizaszámlák befagyasztását,
  • az iráni olajtermékek embargójára vonatkozó szabályokat is enyhítenék.

Sőt, a DailyBeast posztja szerint egyes szankciókon már jóval a megállapodás előtt enyhítettek.

Míg Rouhani elnök június megválasztása előtt havonta kb. 100 olyan céget, személyt, járművet vettek nyilvántartásba, akik/mik megpróbálták megszegni a szankciókat, addig június közepe óta összesen 12 ilyen "regisztráció" történt. Ez tényleg elég egyértelműen mutatja, hogy Amerika kezd felengedni Irán irányába.