!!!!Matolcsy György kritizálta a kormányt!!!!

gazdaság
2013 november 10., 18:11

Nem tréfa, a Költségvetési Tanács óvatos kritikát fogalmazott meg a kormány legújabb költségvetési módosításával kapcsolatban. A tanácsnak három tagja van: Kovács Árpád elnök, Matolcsy György jegybankelnök és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A kritika szerint a költségvetés még tartani tudja a három százalék alatti hiánycélt, de azt már nem írják, hogy a 2,7 százalékos tervezett hiány is meglehet. Ráadásul megemlítik azt is, hogy hiába szakmailag megalapozott egy költségvetési módosítás, ha túl sokszor csinálják, rontja a költségvetés technikai kiszámíthatóságát.

Márpedig túl sokszor csinálják, mert az idei büdzsét most módosítják körülbelül nyolcadszorra. Nagyon nehéz követni. A mostani azért kellett, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapjának adjanak további 35,5 milliárd forintot, és 3,5 milliárddal többet költhessen a kormány államosításokra. Ez simán lehet, hogy a közműszolgáltatók megvételére kell majd.

A Költségvetési Tanácsnak kötelessége véleményezni a módosításokat, így születhetett meg az a meglepő kritika. Azt pedig, hogy a kormány mennyire a saját kádereivel töltött fel mindent, jól mutatja, hogy mennyire meglepő, ha bárhonnan kritikát kap a gazdaságpolitikai döntéseiért. A KT arra is felhívta a figyelmet, hogy az év hátralévő részében szigorú költségvetési gazdálkodásra van szükség, és az Országvédelmi Alap még meglévő részét már nem kéne felhasználni.

Azt is beismerik, hogy valóban nem nő most az államadósság, de csak úgy, hogy a kormány a stabilitási törvény trükkjeit is beveti a számoláskor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.