Tízezren haltak meg, hatszázezer embert telepítettek ki

  • Az eddigi becslésekkel szemben tízezernél is többen halhattak meg a Fülöp-szigeteken pénteken végigsöpört Haiyan tájfun miatt.
  • Az ország középső részén lévő Leyte tartományban a vihar útjában lévő épületek 70-80 százaléka megsemmisült.
  • Vietnamban százezreket menekítenek.

Nincs áram és nincs étel. A házakat és az autókat tönkretette a vihar. A kórházak tele vannak, az egészségügyi ellátmány viszont egyre fogy. Körülbelül így néz ki a Fülöp-szigetek a Haiyan tájfun után.

A vöröskereszt szerint körülbelül 1200 ember halt meg eddig, a valóságban viszont ez a szám sokkal nagyobb lehet. Most már az a konszenzus, hogy csak az ország középső tartományában, Leytében, amin áthaladt a tájfun, tízezren halhattak meg.

REUTERS/Romeo Ranoco

Az igazán elhagyatott helyekre csak most próbálnak bejutni a hatóságok, így csak sokkal később lehet majd megtudni, valójában hányan haltak meg. A tájfun most Vietnam felé halad tovább.

REUTERS/Romeo Ranoco

De mi az a tájfun?

Hivatalosan mindegyik szélvihar trópusi ciklonnak tekinthető, és mindegyik ugyanarra a jelenségre utal. A megkülönböztető nevek azt jelölik, hogy a vihar a világ melyik táján pusztít.

Többen a templomokba menekültek REUTERS/Romeo Ranoco

A Haiyan tájfun, vagy ahogy ott nevezik, Yolanda, valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt valaha a térségben.

REUTERS/China Daily

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan. A károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Leyte központjába, Taclobanba.

REUTERS/Ryan Lim/Malacanang Photo Bureau

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kissé meggyengülve Vietnam felé folytatta útját. A helyi katasztrófavédelem szerint hatszázezer embert menekítettek ki a lehetséges útvonalából. Később kétszázezer ember visszatérhetett lakhelyére, mert kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

REUTERS/Ryan Lim/Malacanang Photo Bureau
Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.