https://444.hu/assets/2013-11-10T124627Z_1516653733_GM1E9BA1KJ301_RTRMADP_3_PHILIPPINES-TYPHOON-HAIYAN.jpg

Tízezren haltak meg, hatszázezer embert telepítettek ki

katasztrófa
2013 november 10., 17:20
comments 2
  • Az eddigi becslésekkel szemben tízezernél is többen halhattak meg a Fülöp-szigeteken pénteken végigsöpört Haiyan tájfun miatt.
  • Az ország középső részén lévő Leyte tartományban a vihar útjában lévő épületek 70-80 százaléka megsemmisült.
  • Vietnamban százezreket menekítenek.

Nincs áram és nincs étel. A házakat és az autókat tönkretette a vihar. A kórházak tele vannak, az egészségügyi ellátmány viszont egyre fogy. Körülbelül így néz ki a Fülöp-szigetek a Haiyan tájfun után.

A vöröskereszt szerint körülbelül 1200 ember halt meg eddig, a valóságban viszont ez a szám sokkal nagyobb lehet. Most már az a konszenzus, hogy csak az ország középső tartományában, Leytében, amin áthaladt a tájfun, tízezren halhattak meg.

photo_camera REUTERS/Romeo Ranoco

Az igazán elhagyatott helyekre csak most próbálnak bejutni a hatóságok, így csak sokkal később lehet majd megtudni, valójában hányan haltak meg. A tájfun most Vietnam felé halad tovább.

photo_camera REUTERS/Romeo Ranoco

De mi az a tájfun?

Hivatalosan mindegyik szélvihar trópusi ciklonnak tekinthető, és mindegyik ugyanarra a jelenségre utal. A megkülönböztető nevek azt jelölik, hogy a vihar a világ melyik táján pusztít.

photo_camera Többen a templomokba menekültek REUTERS/Romeo Ranoco

A Haiyan tájfun, vagy ahogy ott nevezik, Yolanda, valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt valaha a térségben.

photo_camera REUTERS/China Daily

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan. A károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Leyte központjába, Taclobanba.

photo_camera REUTERS/Ryan Lim/Malacanang Photo Bureau

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kissé meggyengülve Vietnam felé folytatta útját. A helyi katasztrófavédelem szerint hatszázezer embert menekítettek ki a lehetséges útvonalából. Később kétszázezer ember visszatérhetett lakhelyére, mert kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

photo_camera REUTERS/Ryan Lim/Malacanang Photo Bureau

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.