Kicsit túlzásba vitték a megfigyelési mániát Shanghaiban

2013 november 11., hétfő 15:59
7
via hugchina.com

A shanghai rendőrség több mint hatvan megfigyelő kamerát helyezett ki egy négysávos autóút fölött húzódó rúdra. A kamerainstalláció annyira látványosra sikeredett, hogy miután egy sofőr lefényképezte a jelenséget, és feltöltötte azt, napok alatt szanaszét terjedt az interneten.

Áprilisban még csak 24 kamera volt kihelyezve, de év közben fokozatosan még 36 darabot felszereltek. A több tucatnyi kamera sokakból előhozta régóta meglévő ellenérzéseit a lassan mindenhova beszivárgó hatósági megfigyeléssel szemben, a növekvő online felháborodás után pedig az üzemeltető cég végül az összes kamerát eltávolította a helyszínről.

Kínában az utóbbi időben bőven van gond a megfigyelő hálózatokkal. Pekingben, ahol a világ talán legkiterjedtebb kamerahálózata működik, az utóbbi időben az egész rendszer teljesen használhatatlanná vált az óriási szmog miatt.

A probléma annyira komoly, hogy a kínai tudományos élet hivatalos testületei most olyan technológiák kifejlesztésén dolgoznak, ami át tud látni a szmogfelhőn. Egy lehetséges megoldásként a radar merült fel, a tömeges használata viszont jelentős egészségügyi kockázattal járhatna együtt.

Peking a szmogfelhőben (REUTERS/Aly Song)

A Skynet névre keresztelt megfigyelő rendszer 2005-ös indítása óta mára már 30 millió kamera működik az országban, mindenki minden közterületen eltöltött pillanatát szemmel tartva. Ennek tett be most Pekingben a szmog. Azért még így is rengeteg működő kamera figyel a városban: taxikban, mozikban, magánépületekben is éberen követik az embereket.

A rendszer kiépítésének 70 százalékát finanszírozta a kommunista állam, 30 százalékát pedig a magánszektor állta. Az ország amúgy 2009 és 2011 között 16 milliárd dollárt költött megfigyelő technológiákra, hasonlót mértékű kiépítést sehol nem láttak még.

Emberi jogi szakérők szerint a kamerák egy jelentős részét amúgy használják ellenzékiek és disszidensek követésére használják.

(via HugChinaAtlantic Cities)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt