A karizmatikus nő valójában férfi?

egyenlőség
2013 november 13., 16:49

Az egyik leggyakoribb feministákat érő vád az, hogy férfivá akarják alakítani a nőket, mert ha nőiesek, nem tudnak olyan jól helytállni a szakmai, munkahelyi versengésben. Tény, hogy a férfias szakmában, vagy túlnyomórészt férfiakkal dolgozó nők gyakran csak úgy tudják elfogadtatni magukat a környezetükkel, a szaktudásukat csak akkor tudják elismertetni, ha férfiasan öltözködnek és viselkednek. A feminizmus valójában akkor érne célt, ha a nőies nők "másságuk" miatt nem kerülnének hátrányba.

"A sztereotípiák szerint a tudományos tekintély ellentétben áll a vonzó külsővel, ezért a női oktatóknak nagyon meg kell gondolniuk, miként öltözködjenek, mivel a hangsúlyozottan nőies megjelenés veszélyeztetheti az oktatói-kutatói presztízsüket" - hangzott el nemrég az egyetemeken jelenlévő szexizmussal foglalkozó fórumon, Budapesten. Mi is úgy látjuk, hogy sok nő igyekszik alkalmazkodni a vélt vagy valós elváráshoz, hogy ne tűnjön ki férfi kollégái közül, és lehetőleg ne is vegyék észre, hogy egy nővel dolgoznak, mert akkor kevésbé adnának a szavukra, és nem vennék őket komolyan.

Egyre több nő dolgozik férfiasnak tartott szakmákban, egyre több nő vesz részt a szintén férfiasnak kikiáltott versenysportban.A sikeres nők nemhogy öltönyt nem viselnek, ahogy Bagdy Emőke elképzeli, de sokan még a nadrágkosztümöt is túl férfiasnak érzik. A sportolónők is egyre nőiesebbek. (És ez utóbbiak sem csupán azért, mert sokat fejlődött a doppingipar.) Ma már egyre inkább természetesé válik, hogy egy nő vezethet technológiai céget, a világ egyik legerősebb államát, vagy akár az amerikai jegybankot, sőt, akkor is lehet nőies és önazonos, ha a fél életét edzőteremben és uszodában tölti.

A nőies nők nehezebben jutnak előre?

Nehéz erre választ adni. Első számú vezetők között nem sok kimondottan nőies nőt találni, de kivételek itt is vannak. Ha megnézzük napjaink legsikeresebbnek számító nőit, akkor nehéz bármit megállapítani, olyan kevesen vannak: ott van Angela Merkel, vagy mondjuk a Nemzetközi Valutaalapot vezető Christine Lagarde, akik nem különösebben nőiesek, viszont a Yahoo-s Marissa Mayerre ezt senki sem mondaná, aki akkora stílusikon, hogy a Vogue készített vele divatanyagot, de még a facebookos Sheryl Sandbergre sem. Sőt, még a first ladység után önnálló politikai karriert építő Hillary Clinton sem változtatott sokat a megjelenésén, pedig most az egyik legesélyesebb elnökjelöltként tartják nyilván - ha úgy dönt, elindul a választásokon.

Maradva a példánál: ha férfiközegben nehezen érvényesülő, folyamatosan versenyhelyzetben dolgozó nőkre gondolunk, akkor elsőre szinte mindenkinek a politikusok jutnak eszébe. Egy kutatás szerint az USA Kongresszusában a konzervatív, republikánus párti politikusnők sokkal nőiesebb megjelenésűek, mint liberális, demokrata párti kolléganőik. És az összefüggés még erősebb volt amikor megnézték, hogy a leginkább nőies megjelenésű képviselők hogyan szoktak szavazni: a legkonzervatívabb véleményt valló képviselőnők voltak azok, akiket fényképük alapján a kutatásban résztvevő egyetemisták a legnőiesebbnek minősítettek. Ők azok, akik a leginkább kiállnak a hagyományos nemi szerepek mellett és úgy gondolják, férfiak vezetésre termettek, az első számú vezetők magától értetődően mind férfiasak, míg a nőknek a nemükhöz kapcsolódó hagyományos értékeket kell közvetíteniük.

A jelenlegi Kongresszus bár republikánus többségű, de több mint háromszoros a demokrata nők aránya a republikánus képviselőnőkhöz képest. (A szenátusban ez a különbség négyszeres). Tehát úgy fest, hogy a kevésbé nőies nők könnyebben érvényesülnek egy férfias szakmában és túlnyomórészt férfiakból álló közegben.

A másság lehet fegyver a nők kezében?

Talán igen. Attól függ. Van olyan ismerősünk, aki férfiak között dolgozik, férfiasnak számító szakterületen, mégis ragaszkodik hozzá, hogy csakis szoknyában járjon tárgyalásra, egy másik ismerősünk pedig kizárólag piros tűsarkúban érzi magát legyőzhetetlennek. Mások a tökéletes manikürre, vagy a gondosan tökélesre belőtt frizurára esküsznek, vannak akik szerint egy diszkrét dekoltázs sokat segít a férfi tárgyalópartnereik meggyőzésében. Egyelőre ők számítanak a kivételnek. De talán lassan lehet ebben változás: egyre több vállalat ismeri el, hogy ha foglalkoznak azzal, hogy a vállalat irányítása sokféle ember kezében legyen, azzal ők is nyernek, és hogy a nők vezetői pozícióba segítése nem valami felsőbb igazságosság nevében fontos, hanem azért, mert a nőies készségeket hasznosítva jobb eredményet érhetnek el.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.