Jön még pénz, és csak 3,2 milliárd Ft. a büntetés!

eu
2013 november 13., szerda 14:16

Nyár óta az Európai Bizottság nem fizette ki a TÁMOP-os pályázatokra leadott számlákat. Most viszont feloldották a szabálytalanságok miatt elrendelt fagyasztást, máris 94 milliárd forint érkezett. A büntetés a szabálytalan pályázatok teljes költségének 5-10 százaléka között van.

Hiába oldották fel szeptemberben a befagyasztott támogatási pénzek nagy részét Brüsszelben, egy komoly operatív programra nem jött pénz nyártól mostanáig: ez pedig a TÁMOP. Ebből oktatási és felzárkóztató programokat fizetnek, jellemzően iskolák, alapítványok, óvodák, önkormányzatok a kedvezményezettek. Ez a legtöbb pénzt hozó programok között van, de nagy lemaradásban van az ország elköltésében.

Pont ezért igyekeztek gyorsítani a kifizetéseket, és többször is úgy írtak ki TÁMOP-os pályázatokat, hogy mindneki nyert, amíg tartott a pénz. Vagyis csak a beérkezés sorrendje számított.

Csakhogy előfordult, hogy azonnal túljegyezték ezeket a pályázatokat. Ekkor az NFÜ sorsolt. Ezt nem fogadta el az Európai Bizottság.

Mostanáig tartott, hogy megegyezett a magyar kormány és Brüsszel, hogyan menjenek az elbírálások. Magyarország vállalta, hogy a sorsolásos pályázatok értékének 5-10 százalékát (ez projektenként más és más) nem kapja meg, ez összesen 3,2 milliárd forint. Ez a pénz elvben nem veszik el, más pályázatokra ki lehet írni, csak kérdéses, hogy lesz-e rá idő. A pályázati pénzekkel 2015 végéig kell elszámolni.

Sok pályázó panaszkodott, hogy az utóbbi hónapokban késtek a TÁMOP-os elbírálások és a kifizetések. Most ez megoldódhat.