Még több káros anyagot termelünk

katasztrófa
2013 november 19., 14:54

Közel negyven milliárd tonnányi üvegházhatású gázt sikerült globálisan előállítania a világ iparának 2013-ban eddig. Ez 2,1 százalékos előrelépés a 2012-es eredményekhez képest.

De ebben nincs semmi meglepő a károsanyag-kibocsátást kutató Roisin Moriarty szerint. Kutatócsoportjuk amúgy kicsit nagyobb, 2,6, százalékos növekedést prognosztizált erre az évre.

A különbség abból fakad, hogy Kínában közben lelassult a gazdasági növekedés. Az eredmény még akár jónak is tűnhet az elmúlt tíz év 2,7 százalékos átlagához képest, de ebben persze nincs mit ünnepelni. Az 1990-es szinthez képest 61 százalékkal több káros anyagot termelünk, és ez a mennyiség még mindig növekszik.

És bár Kína gazdasága lelassult, más fejlődő országok, például India, csak most kezdenek igazán belehúzni.

A most kiadott teljes kutatás itt olvasható el. (via NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.