Drámai a helyzet: túl sok magyar hal meg, túl kevés születik

életmód
2013 november 20., 14:04

Nem áll túl jó helyen Magyarország azokban az EU-statisztikákban, amik a 28 tagállam 2012-es születéseit és halálozásait összesítik országra lebontva.

Halálozási arányban az összes tagállam között a negyedikek vagyunk. A 28 tagállamnak szám szerint ötmillió halottja volt, ami azt jelenti, hogy az EU 1000 lakosából átlagosan 9,9 halt meg 2012-ben. Ehhez képest az első helyen álló Bulgáriában 15, a második Lettországban 14,3, a harmadik Litvániában 13,7, a negyedik Magyarországon 13. halál jutott 1000 lakosra.

A születési arányt tekintve is az utolsók között kullogunk. A listavezető Írországban 15,7 újszülött jutott 1000 lakosra, míg a legutolsó Németországban csak 8,4. Magyarország ezen a listán hátulról az ötödik, itt 1000 lakosra 9,1 születés jutott tavaly, amivel az EU-országok közül a németeken kívül csak Portugáliát (8,5), Görögországot (9) és Olaszországot (szintén 9) előztük meg.

Ha pedig az 1000 lakosra jutó születésekből kivonjuk a halálozásokat, megkapjuk a természetes népességnövekedést, és kijön, hogy tavaly a legjobban az írek szaporodtak (9,5) aztán Ciprus (5,2), Luxemburg (4), Franciaország és az Egyesült Királyság (mindkettő 3,8).

Ezen a listán Magyarország negatív eredményt produkált, vagyis többen haltak meg, mint ahányan születtek, ami rajtunk kívül 11 tagállamról mondható el. Összesítésben Magyarország hátulról a harmadik (-3,9), csak Bulgáriát (-5,5) ás Lettországot (-4,5) előzi meg.

Tanulság: tessenek szaporodni, különben el tetszik fogyni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.