Újabb adóellenőr számolt be a csalások elnézéséről

gazdaság
2013 november 25., 08:36

Horváth András november elején állt nyilvánosságra azzal, hogy évente ezermilliárdos nagyságrendben okoznak az országnak károkat az áfacsalók. Azt mondta, hogy a NAV (egykori Apeh) ezeket az ügyeket nem vizsgálja kellő alapossággal, és a vezetők tudatosan akadályozzák az eljárásokat.

Most egy újabb egykori NAV-os dolgozó jelentkezett, aki megerősítette, hogy az adóhivatalnál konkrét ügyek vizsgálatát is leállítottak, a legfontosabb, nagy ügyeket felderítő osztályt pedig felszámolták.

Ez szerinte nemcsak komoly anyagi károkat okoz az országnak, de nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen a szervezett bűnözői körök jártak jól.

N. néven az atlatszo.hu-nak küldte el részletes megállapításait. Állítása szerint a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága munkáját 2010 óta az adóhivatal elnöke folyamatosan akadályozta, nem adott engedélyt az ott dolgozóknak számos vizsgálat végigvitelére.

Az áfacsalásokban leginkább érintett kiemelt adózók vizsgálatát állította le az adóhivatal vezetése.

2013 elejétől formálisan is felszámolták a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát, holott N. szerint ez volt az adóhivatal elitcsapata, ami sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudott működni mint a területi igazgatóságok, ahová visszautalták feladatait.

Itt egy részlet N. leveléből, amit Gondos Juditnak, az NGM közigazgatási államtitkárának írt, még 2013 áprilisában:

atlatszo

 

A teljes levél itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.