Újabb adóellenőr számolt be a csalások elnézéséről

2013 november 25., hétfő 8:36

Horváth András november elején állt nyilvánosságra azzal, hogy évente ezermilliárdos nagyságrendben okoznak az országnak károkat az áfacsalók. Azt mondta, hogy a NAV (egykori Apeh) ezeket az ügyeket nem vizsgálja kellő alapossággal, és a vezetők tudatosan akadályozzák az eljárásokat.

Most egy újabb egykori NAV-os dolgozó jelentkezett, aki megerősítette, hogy az adóhivatalnál konkrét ügyek vizsgálatát is leállítottak, a legfontosabb, nagy ügyeket felderítő osztályt pedig felszámolták.

Ez szerinte nemcsak komoly anyagi károkat okoz az országnak, de nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen a szervezett bűnözői körök jártak jól.

N. néven az atlatszo.hu-nak küldte el részletes megállapításait. Állítása szerint a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága munkáját 2010 óta az adóhivatal elnöke folyamatosan akadályozta, nem adott engedélyt az ott dolgozóknak számos vizsgálat végigvitelére.

Az áfacsalásokban leginkább érintett kiemelt adózók vizsgálatát állította le az adóhivatal vezetése.

2013 elejétől formálisan is felszámolták a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát, holott N. szerint ez volt az adóhivatal elitcsapata, ami sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudott működni mint a területi igazgatóságok, ahová visszautalták feladatait.

Itt egy részlet N. leveléből, amit Gondos Juditnak, az NGM közigazgatási államtitkárának írt, még 2013 áprilisában:

atlatszo

 

A teljes levél itt olvasható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt