Japán jövőre netmentes lágerekbe zárja a fiataljait

TECH
2013 november 26., 19:24

Tinédzserek kosárlabdáznak az udvaron, közben a többiek különböző csoportjátékokban vesznek részt, és különböző korú fiatal felnőttek beszélgetnek meg nevetnek együtt az asztalok körül az ebédlőben. Közben egyiküknél sincs olyan eszköz, amivel fel tudnának menni az internetre.

Így képzeli el a japán kormány oktatási minisztériuma az internetmentes táborokat, ahova 2014-ben a netfüggő fiatalokat zárnák – írja a Mashable. A táborok lakói pszichiáterekkel és klinikai pszichoterapeutákkal konzultálhatnak majd.

netfüggő 3

A laptopok és a mobiltelefonok elvétele önmagában nem oldja meg a függők problémáit, de a limbikusrezonancia-elmélet szerint az offline emberi interakció segíthet az embereknek, hogy magabiztosabbá váljanak. Eszerint a verbális és nonverbális kommunikáció segíti speciális neurovegyületek kiválasztását, amiket az online kommunikáció nem tud elérni, és a hiányuk hátráltathatja az ember szociális képességeinek fejlődését.

A baj

Az országban kb. 518 ezer netfüggő általános és középiskolás van, de a számuk egyre emelkedik – mondta a minisztérium tisztségviselője augusztusban. Egy tanulmány szerint 100 ezer japán iskolás 8,1 százaléka netfüggő, de az még nem tudományosan igazolt, hogy a netfüggés egy betegség-e vagy csak tünet, például bizonyos esetekben a játékfüggőségé. Utóbbi betegség alvás zavarokat is okozhat. A hightech-nagyhatalom Japánban sokan több 100 ezer jent is költenek online játékokra.

netfüggő 2

Van egy külön szó azokra, akik akár hónapokra is kivonulnak a társadalomból azért, hogy a szobájukban netezzenek vagy játszanak, őket hívják úgy, hogy hikikomori.

Jellemzően azok választják ezt, akik rosszul teljesítenek a munkájukban vagy az iskolában. Ezek az emberek bizonytalanokká válnak, befelé fordulnak, és leginkább csak a neten érintkeznek másokkal.

Az internetfüggés példáiból itt van egy érzékletes galéria.

Bezzeg Kínában

Kínában 2009 nyaráig volt, ahol elektromos sokkterápiával próbálták meg agymosással kigyógyítani a fiatalokat az „elektronikus heroinfüggésből”, mint a homoszexuális amerikaiakat az ötvenes években.

netfüggő

Négy év alatt sok minden megváltozott: most szülők százai szeretnék, hogy a gyerekeiket táborokban eddzék legyőzhetetlen internetes játékguruvá, hogy a számítógépes játékok világbajnokságán több millió dollárt vigyenek haza győztesként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.