Berlusconit kizárták az olasz szenátusból

REUTERS/Remo Casilli

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt ma azonnali hatállyal kizárták az olasz szenátusból – írja a BBC. Az olasz politika elmúlt 20 évét meghatározó 77 éves, meztelen nők mellét fogdosó jobboldali politikus ezzel elvesztette a mentelmi jogát, és bíróság elé állíthatják különböző bűnügyek miatt. Berlusconi ezt államcsínynek nevezte, és azt mondta:

„Ez a demokrácia gyásznapja.”

A szenátusi vitán a többség elutasított 9 javaslatot is, amiknek az volt a céljuk, hogy az adócsalásért jogerősen 4 évre elítélt politikusra ne alkalmazzák az úgynevezett Severino-törvényt, ami kimondja, hogy nem lehet a parlament tagja olyan személy, akit több mint két év börtönbüntetésre ítéltek jogerősen. Mivel ezeket a javaslatokat nagyjából 200 szenátor következetesen elvetette és csak 120-an támogatta, automatikusan érvényben maradt a mentelmi bizottság javaslata Berlusconi szenátorrá választásának érvénytelenítésére.

Bonyolította a vitát az is, hogy az olasz semmítőszék (legfelsőbb bíróság) a Mediaset-perben augusztus elsején hozott ítéletében megerősítette a másodfokon kiszabott négy év börtönbüntetést, de ebből hármat automatikusan elengedtek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében, így most csak egy van érvényben.

Berlusconi most legalább hat évig nem indulhat az olaszországi választásokon (beleértve az európai parlamentit is), de továbbra is a közélet meghatározó szereplője lesz. (MTI)