Zidane majdnem megúszta a kiállítást a legendás fejesénél

sport
2013 november 29., 11:34

Kilenc Hét év után elmesélte a 2006-os világbajnoki döntőt vezető Horacio Elizondo, hogy az égvilágon semmit sem látott abból, amikor a francia irányító Zinedine Zidane mellbe fejelte az olasz Marco Materazzit. De nemcsak a bíró maradt le róla, hanem a két partjelzője is.

A 108. percben járunk, a franciák támadnak, de az olaszok megszerzik a labdát. Zidane és Materazzi sétál visszafelé, az olasz provokálja a franciát, Zidane szerint a rokonait gyalázta, amire bepöccent, és mellkason fejelte a védőt. És mint most kiderült, kis híján megúszta Zidane.

A Blizzard magazinnak nyilatkozó argentin bíró így mesélte el, hogy mi történt.

Kezezésért ítélt szabadrúgást a franciáknak, amikor észrevette, hogy a túlsó térfélen a fűvon fekszik Materazzi. Csak nem kel fel, csak nem kel fel, ezért megállította a játékot. Amíg odasétált a játékoshoz, előbb megkérdezte a nemrég bevezetett headseten a partjelzőjét, Dario Garciát, hogy Dario, mi történt, miért fekszik a játékos földön? De Garcia nem látott semmit.

Ezért megkérdezte a másik partjelzőt, Rodolfo Oterót, aki viszont a pálya távolabbi oldalán volt, így még kevebb volt az esély arra, hogy látott volna bármit. Nem is látott.

Elizondo bajban volt, mert azt tudta, hogy valami történt, de fogalma sem volt, hogy mi. És ekkor meghallotta a fülesben a játékvezető négyes utolsó tagjának, a leginkább csak a cserékkel, edzők nyugtatásával és táblák emelgetésével foglalkozó negyedik játékvezetőnek a hangját:

"Horacio, Horacio, láttam mindent. Zidane igen erőteljesen mellbe fejelte Materazzit!"

A spanyol Luis Medina Cantalejo volt az, aki egyébként az utolsó pillanatban került be a vébé bírókeretébe. Nagyapja, apja is bíró volt, belevágott ő is.

A vébéről kis híján lemaradt, mert olyan pocsékul vezetette az Ausztrália-Uruguay pótselejtezőt, számos szabálytalanságot megtorlatlanul hagyott. Aztán mégis lehetőséget kapott, ő vezette például a világbajnokságon az Olaszország-Ausztrália nyolcaddöntőt. Ezen előbb kiállította Materazzit (igen, azt a Materazzit, akit mellbe fejelt Zidane), de cserébe befújt egy erősen véleményes 11-est az utolsó utáni pillanatban az olaszoknak, akik ezzel mentek tovább.

Nem csoda, hogy a döntőn csak negyedik játékvezető lehetett, mégis főszereplő lett.

Elizondo tehát tudta, hogy az amúgy nyugodtan ácsorgó Zidane lefejelte Materazzit, de azt a negyedik játékvezető sem tudta, hogy miért. És akkor elkezdett ravaszkodni az argentin.

Azt szerinte nem tehetette meg, hogy azonnal felmutassa a pirosat Zidane-nak, mert nem értené senki. Ezért odament ahhoz a partjelzőhöz, Darióhoz, akit először kérdezett meg, hogy mi történt, és akiről tudta, hogy az égvilágon semmit sem látott. A tévében ez látszott is, ahogy az is, hogy váltanak pár szót. Az pedig, mint most kiderült, csak annyi volt: "Figyeljünk, van még tíz perc!" Aztán megfordult, és kiállította Zidane-t.

"Ok, kicsit megtévesztő volt, de azért jelezte, hogy közös döntés született" - mondta a bíró. Ez volt Zidane utolsó meccse. A kiállítása pedig amilyen szerencsés, annyira jogos volt. (via nso.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.