A Fradi menesztett edzője tudhatott arról, hogy kockázatos leigazolni a szívinfarktust kapott játékosát

sport
2013 december 02., 09:58
comments 1

Visszaszólt az orvos, akit szombaton arrogánciával és lényegében hozzá nem értéssel vádolt meg a Ferencváros azóta kirúgott edzője. Ricardo Moniz az elveszített szombati meccs után váratlanul azt közölte, hogy a szeptember közepén infarktust kapott játékosán nem végeztek terheléses vizsgálatot, ami kideríthette volna, hogy kímélni kell, és az életmentő lábamputációt is megúszhatta volna gyógyszeres kezeléssel. Moniz azt is mondta, hogy nem kap semmiféle információt a játékosáról.

A Blikk megszólaltatta a trinidadi Akeem Adams kezelőorvosát, Szelid Zsoltot. Mint mondta, megérti, hogy az edzőt sokkolta, ami a játékosával történt, de nincs igaza. Moniz naponta többször meglátogatja Adamset, rendszeres tájékoztatást is kap.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársa, a Fradi stábjának tagja szerint amikor a focista Budapestre érkezett, a kardioló­giai és sportorvosi vizsgálata megfelelő eredménnyel zárult, de a mozgásszervi vizsgálatok problémákat vetettek fel, így az orvosi stáb nem támogatta a leigazolását. "Azért került a Ferencvároshoz, mert a kérésünk ellenére Moniz ragaszkodott hozzá" - közölte Szelid, aki szerint a holland tréner tudott róla, hogy a labdarúgónak az édesapja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg, de nem tartotta fontosnak, hogy ezt megossza az orvosi stábbal, és a játékos sem árulta el nekik. 

Szelid azt is elmesélte, hogy Adams már a tréningen sem volt jól azon a napon, amikor kórházba került. Erről sem tájékoztatta Moniz az orvosi stábot. "Amikor Akeem este telefonált a csapattársának, már kritikus volt az állapota. Kizárólag a városmajori szívklinika dolgozói heroikus küzdelmének köszönhető, hogy még él" - mondta az orvos.

Adams tragédiája miatt esett vissza a Fradi

A nyáron még 2016-ig meghosszabbított szerződésű Moniz kirúgását azzal indokolta a klub, hogy a csapat teljesítménye visszaesett, és az előző nyolc fordulóban a 24 megszerezhető pontból csak hatot szerzett a Fradi.

Moniz maga eddig csak röviden kommentálta az elküldését, a Nemzeti Sportnak annyit mondott, hogy összetört, amikor megtudta a döntést. A holland Voetbal Internationalnak arról is beszélt, hogy a csapat mélyrepülése elsősorban Akeem Adams tragédiájának tudja be.

„Ez a legnagyobb tragédia, ami elképzelhető és átélhető. Ettől kezdve hanyatlott a formánk. Több játékosom hetekig nem aludt, és ez érthető. A Ferencváros ennek következtében sok pontot veszített, ez vezetett el az eseményekhez. Naponta kaptam a jelentéseket Akeem állapotáról, aki az intenzív osztályon fekszik, és még mindig az életéért harcol. Ugyanakkor biztosítanom kellett, hogy a Ferencváros eredményesen szerepeljen. Persze nem ez az egyetlen faktor a visszaesés mögött, más tényezők is szerepet játszottak."

Kubatov Gábor, Fradi-elnök is kénytelen volt megszólalni

kubatovfradi

Nem tudom, hogy mennyire moderálják a hozzászólásokat, mindenesetre a fent lévő válaszokból az minimum leszűrhető, hogy Kubatov magyarázkodása nem hatotta meg a szurkolókat, a többség inkább ragaszkodik a holland edzőhöz, mint a klubvezetéshez.

De lesz egyéb probléma is a Fradinál. A játékosok többségét Moniz hozta a csapathoz. Ezek között voltak nagy mellényúlások, mint a holland másodosztály gólkirályának leigazolása, de a legjobbak is távozhatnak. A brazil Leonardo az instagramon állt ki edzője mellett, rossz döntésnek nevezve az elküldését. De nem állt meg itt, elárulta, hogy fizetési problémák vannak a klubnál.

Amikor megérkeztem Magyarországra, rengeteg dolgot ígértek, de most azt látom, vannak, akik nem akarják, hogy a legjobb legyen a Ferencváros… Sosem tapasztaltam még pályafutásom során, hogy egy klub ne fizesse ki a játékosait. Nagyon fájdalmas dolog ez, az eddigi három nagycsapatomnál ilyet még nem éltem át. Nagycsapatot akarnak építeni, anélkül, hogy felelősséget vállalnának a játékosok iránt… Előretekintek, szép napot.”

- idézi a Nemzeti Sport az ősszel egyébként szinte végig sérült játékos portugál üzenetét. A Fradinál a közelmúltban tagadták, hogy anyagi gondok lennének, igaz, azt is, hogy Monizt el akarnák küldeni.

A Fradi idén még meccset játszik, azokon Máté Csaba, Moniz eddig segédedzője irányítja a csapatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.