Beszámítható S. Ábel, börtönbe vitték

bűnügy
2013 december 02., 08:14

Augusztusban fogták el, mert a rendőrség szerint ő lövöldözött a Móricz Zsigmond téri McDonald'sban. S. Ábelt eddig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgálták, hogy beszámítható-e. Az apja Borsnak adott nyilatkozatából derült ki, hogy beszámítható, és már át is vitték a Venyige utcai börtönbe. 

Az apa szerint S. Ábel jól kijön a rabtársaival. Azt is mondta, hogy a fiút rengeteg negatív élmény élte az elmúlt években, gyakorlatilag tönkretették az életét. Ezért a hitbe menekült, főként a vallás ad erőt neki a börtönélet elviseléséhez.

S. Ábelt még májusban a Fővárosi Törvényszék emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt elítélte első fokon, nem jogerősen két és fél évre. Annak az eljárásnak az adatai szerint S. Ábel 2006 és 2010 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatójaként több diáktársa megölését tervezte. Az elsőfokú bíróság kimondta azt is, hogy a vádlott beszámítási képessége enyhén korlátozott.

Az augusztusi, McDonald'sos lövöldözés után az apa azt nyilatkozta, hogy a fiát nagyon megviselte az elmarasztaló ítélet, amit emberi méltóságának megsértéseként élt meg.

“Nagyon zokon vette például, hogy nem értem el semmit az egészségügyi állapotára való hivatkozással” – mesélte az édesapa, aki az eljárás folyamán többször is hangsúlyozta, hogy S. Ábel szélsőséges hangulatingadozásai cukorbetegségére vezethetők vissza. Ezt az eljárás során szerintük nem vették kellő súllyal figyelembe.

S. Ábel korábban 1 év 8 hónapot ült előzetesben. A 2,5 éves börtönbüntetése ellen fellebbezett, a másodfokú ítéletre szabadlábon várhatott.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.