Két Bajnai-interjú a Heti Válaszban

Média
2013 december 05., 12:46
comments 11

A nagy összecsapás, amit a Heti Válasz úgy vezetett fel, hogy Bajnai vall a múltjáról, miután nyáron cikksorozatban tárták fel a Bajnai Gordon hivatalos életrajziból kimaradó tényeket. Három oldal, ilyen alcímek vannak benne, hogy:

I. Múlt és jelen

II. Ellenzék és kormány

III. Kampány

Ennyire azért nem unalmas az interjú, bár a nagy vallomásokat én hiába kerestem benne. A legtöbb új információ az benne, hogy Bajnai mit gondol a Heti Válaszról. Például ezt:

"Az önök cikkeiben a tények legalább javarészt igazak, még ha a következtetéseik lényege sokszor hazug is". Nameg azt, hogy öt éve még jó szívvel lehetett gondolni a lapra, ő is tisztelte, mert bár ideológiai értelemben elkötelezett volt, törekedett a korrektségre. "Mostanában viszont célzott, egyirányú írásokat látok" - mondja Bajnai. Amikor belementek a családi vállalkozásokba, még annyit üzent: a családom nem szívott le milliárdokat az államról, szemben az engem támadó lapok - például a Magyar Nemzet és a Heti Válasz - tulajdonosaival.

Persze szóba került, hogyan keres annyit, mint egy miniszterelnök. Havonta két-három napos utazás, gyakran éjszakai elfoglaltság - telefonálás, írás. Ezzel jár az infrastruktúra-fejlesztéssel és beruházásokkal foglalkozó angol, francia ügyfeleknek adott tanácsadás.

De mit mond például Gyurcsányról?

"Nem foglalkoznék Gyurcsány Ferenccel, az a Fidesz malmára hajtaná a vizet."

Van még IMF-ezés, nem a Valutaalap diktált, annak a megszorításnak a kétszeresét hajtotta végre a Fidesz, meg a külföldön dolgozó 4-500 ezer magyar, akik jelentős része Orbán miatt ment el.

A végén van még egy kérdés, amire akár lehetne valami személyes, kicsit érdekes választ is adni.

Megbocsásson, de ön élvezi, amit csinál? Orbán vagy Gyurcsány esetében ez nem kérdés...

Szeretem a hazámat, és igazán a jó kormányzás inspirál, nem a hatalomért való tusakodás, stb, stb.

Bajnai 2.

És már vége is van. De szerencsére pár oldallal később aztán olyan bajnaizás van egy másik interjúban, ami felébreszti az olvasót.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadót küldte harcba a Heti Válasz.

Sok más mellett a miniszterelnök francia megjelenéseivel is foglalkozom. Hálás feladat. Remekül beszél angolul, kiváló interjúalany: a legjobb exportcikkünk.

És még nincs vége. Hegedűs nem bírja ugyan a keresztény, konzervatív ideológiát, de ezzel nincs is gond, mivel Orbán társadalompolitikája egyértelműen baloldali, Hegedűs szociáldemokratának nevezi. A mulitmilliárdosokkal szemben ő volt az, aki felvállalta a kirekesztett többség esélyhez juttatásának feladatát.

És itt már meg is érkeztünk Bajnaihoz. Mert a 2010-es összeomlást igazából nem Gyurcsány, hanem egy Bajnai Gordon nevű miniszterelnök hozta a szocik fejére. Hegedűs több szocialistának is javasolta, hogy miután Gyurcsányt a 2008-as szociális népszavazás elkergette, írjanak ki új választásokat.

Nemcsak a baloldal, de az ország is jobban járt volna, ha 2009-ben nem olyan fontos neki a karrier és a hatalom, azaz, ha akkor kiírják a választásokat.

Pedig akkor már egy évvel korábban nekiláthattak volna a válságkezelésnek, ehelyett Bajnai gúzsba kötve odaadta az országot az IMF-nek.

A magyar társadalom felhatalmazásával aztán példátlan stabilizációt vitt végbe Orbán.

A legnagyobb támadások idején Athénban az utcán éljenezték meg a magyar miniszterelnököt

- mondja Hegedűs. Franciaországban bevezették a bank- és telekommunikációs adót, s egyre több ország készül a rezsicsökkentés példáját követni. Azt is mondta:

Orbán Viktor mára mérvadó európai politikus lett.

Ebben Hegedűs szerint talán szerepe van a francia interjúknak - amit ő szervezett, ugye -, meg lehetne a többieknek is, ha "a nemzetközi kommunikációért felelős urak méltóztattak volna rendesen végezni a dolgukat". Nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy itt Kumin Ferencre célzott. Hegedűs szerint katasztrófa volt, ahogy a svéd riportot kezelték az illetékesek.

Ezen a pontotn az interjúkészítő Stumpf András bedobta az antiszemitázó Heller Ágnes nevét, de Hegedűs megvédte a svédeknek nyilatkozó filozófust. Szerinte ő a legnagyobb élő filozófusunk, piszlicsáré ügyekben kezdték piszkálni. "Őt, aki átélte a soát, később el kellett hagynia a hazáját, aztán amikor újra a vegzálást tapasztalta, nyilván felkavarodtak benne az emlékek. Orbán Viktor egyébként semmilyen antiszemita, rasszista hangot nem tűr meg maga körül."

Van még egy olyan gondolatmenet az interjúban, miszerint a rezsicsökkentéssel talán elérhető, hogy egyetlen kisnyugdíjas se fagyjon meg a lakásában. Bár Hegedűs szerint már tavaly sem fagyott meg senki, és az életmentő tűzifakiosztás idén is folytatódik. Viszont "Csehországban, ahol többkulcsos adó van, száz felett volt a kihűlésben elhunytak száma".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.