Kiakadt a szmogmérő Sanghajban

külföld
2013 december 06., 15:12

Az elmúlt két napban annyira szennyezett volt a levegő, hogy olyat tán még sosem láttak. A helyi amerikai konzulátus jelentése szerint "indexen túli", vagyis nincs rá mértékegység a táblázatban.

A hatóságok felszólították a gyerekeket és az öregeket, hogy maradjanak otthon, mert a légszennyezettség

tízszerese az egészségre károsnak.

Akkora a szmog, hogy még Japánban és Dél-Koreában, a Sárga-tenger túloldalán is panaszkodnak, mert még ott is érezni.

A Quartz szerint a probléma nem pusztán egészségügyi. Sanghaj éppen a környék új üzleti és szabadkereskedelmi központjaként igyekszik újrapozícionálni magát, de ha ilyen durva a légszennyezettség, aligha költöznek majd át Hong Kongból a bankok és az üzletemberek.

photo_camera REUTERS/Aly Song

Sanghajban a növekvő autóforgalom is gondokat okoz, de a legnagyobb baj, hogy rengeteg szénerőmű van a városban. Most azt tervezik, hogy 2015-ig 2500 ilyet leszerelnek, és gázerőműveket építenek helyettük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.