Újratárgyalják a Pussy Riot ügyét

külföld
2013 december 12., 11:18
comments 3

Érdekes fordulat a Pussy Riot perben! Az orosz legfgelsőbb bíróság szerint nem volt jó az ítélet, ami alapján a zenekar három tagját lecsukták, és kettő még most is raboskodik. A Szibériában bebörtönzött nők egy punkzenekar tagjai, akiket azért ítéltek el, mert egy templomban adták elő a kormányt és az egyházat gyalázó dalukat.

A Pussy Riot (magyarul Puncilázadás) mellett nyugati politikusok és emberjogi aktivisták sora állt ki, de hiába. A keresztények megsértése miatt álltak bíróság elé, és kerültek börtönbe 2012-ben.

A mostani ítélet szerint azonban a perben nem vizsgálták elég alaposan, hogy valóban a keresztények elleni gyűlölet vezette volna őket. Enyhítő körülményként pedig nem vették figyelembe, hogy kicsi gyerekeik vannak.

Ha újraindul a per, és esetleg enyhébb ítéletet kapnak, akkor az már sokat nem segít a zenekar két még börtönben lévő tagján. (A harmadik tagot októberben kiengedték, mert a templomi előadáson ő nem vett aktívan részt.) A raboskodó tagok ugyanis három hónap múlva amúgy is szabadulnának. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.