A kínaiak leszálltak a Holdra!!4!

Tbg
TECH
2013 december 14., 14:00
comments 18
photo_camera (AFP/CCTV)

Sikeresen leszállt a Jáde nevű kínai holdjáró a holdi Szivárvány-öbölben.

A kínai média beszámolója szerint a Csang'o-3 (szerintem ejtsük nyugodtan magyarosan: Csángó 3) űrszonda vitte fel a 140 kilós, hatkerekű űrjárót, amit 24 órán belül be is fognak indítani, ha megy, 200 métert tesz meg óránként.

Ez az első alkalom, hogy kínai űreszköz égitestre száll le, ez eddig csak az amerikaiaknak és a szovjeteknek sikerült. Utoljára 1976–ban a szovjet Luna 24 járt a Holdon. (MTI)

photo_camera Forrás: CCTV

Az iráni majommal ellentében ezt a hírt más, nemzetközi radarállomások is megerősítették, amelyek jeleket fogtak a holdjárót szállító űrszondától a landolás után.

A SpaceFlightNow szerint a landolás különlegessége volt, hogy a szonda saját fedélzeti helymeghatározó műszereivel számolta ki, hol, hogyan szálljon le. A hajtóműveket 4,5 méteres magasságban kapcsolták ki.

Az űrversenyt újra beizzító Kína 2020-ra akarja az első kínait felküldeni a Holdra. Miközben az amerikaiak már a Marson gondolkoznak.

Magyarország ezer éve nem járt a Holdon egyébként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.