Emberek, minek tüntettek itt az unióért, mind melegházasok akartok lenni?

külföld
2013 december 15., 18:43

Ukrajnában fordulat látszik: először tűnik úgy, hogy a tüntető ellenzék akár győzhet is. Eddig nem sokan gondolták igazán komolyan, hogy bármilyen változást el fognak érni. Sőt, eddig nem is merült fel az államfő, Viktor Janukovics távozása, csak Azarov miniszterelnök széke billegett. Most viszont egyre erősebbnek látszanak a tüntetők, és egyre szorultabb Janukovics helyzete.

photo_camera John McCain és Vitalij Klicskó AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

Ám fordulatot jelentett, hogy nemrég Janukovics odaküldte a rendőröket a tüntetők közé, hogy verjék szét a Kijev központjában, a Majdanon felállított barikádokat, és kergessék ki a tüntetőket az elfoglalt városházáról. Ez azonban nem sikerült. A városháza ostromát a tüntetők visszaverték, a barikádokat pedig megerősítették.

Janukovicsnak vége lehet

Ráadásul ezzel sikerült egy csomó embert megbántani. Janukovics két órával azelőtt tárgyalt Lady Ashtonnal, az EU külügyi megbízottjával, hogy kiküldte volna a rendőröket. Természetesen nem említette meg neki a tervét, sőt, békét ígért. Ashton nem annyira örült, hogy így átverték. John McCain szenátor, az amerikai törvényhozás egyik legbefolyásosabb külpolitikusa egyenesen azt mondta, hogy undorító, amit Janukovics csinált.

Már a világ legfelkészültebb újságja, az Economist is arról írt, hogy Janukovics ideje lejárhatott, hiába volt az elmúlt tíz év ukrán belpolitikai leszámolásainak visszatérő nyertese. Kezd megfordulni tehát a közhangulat, amit az is mutat, hogy ma sokadszorra megint több százezer ember ment ki tüntetni Kijev főterére. A BBC szerint 150-300 ezren lehettek.

Provokatőr ügynök

photo_camera Vitalij Klicskó és egy ember kucsmában AFP PHOTO/GENYA SAVILOV

Az emberek továbbra is békések, de azért megerősítették a barikádokat, amiket majdnem leromboltak a rendőrök. A tüntetés vezetői arra kértek mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, mert provokátorok lehetnek köztük, akik a rivális ellenzéki frakciókat egymásnak akarják ugrasztani.

John McCain épp Ukrajnában van, és mielőtt határozottan beszólt volna Janukovicsnak, kiment a térre a tüntetőkkel találkozni. Az USA ráadásul megfenyegette az ukrán kormányt, hogy ha bántják a tüntetőket, akkor abból szankciók lehetnek. 

photo_camera AFP PHOTO/GENYA SAVILOV

Ugyanígy az EU is egyre magabiztosabb. A tüntetések eldurvulása után Janukovics kicsit meghátrált, és azt mondta, hogy szeretne tovább tárgyalni az unióval a csatlakozásról. Stefan Füle, a szomszédságpolitikai biztos, és Lady Ashton viszont nem teljesen hülye.

Ezekkel a srácokkal nem lehet dolgozni

Janukovics egyszer már átvágta az EU-t, amikor Putyin nyomására lemondta a csatlakozási tárgyalásokat. Most bejelentették, hogy az EU csak akkor folytatja a tárgyalást, ha egyértelmű és komoly szándékot lát az ukrán kormány felől. Az EU-nak egyébként még jól is jöhet Ukrajna, végre van ugyanis egy ország, amin lehet demonstrálni, hogy az EU igenis jó dolog.

"Ezeknél a srácoknál sosem lehet tudni. Mond valamit a szemedbe, aztán amikor megfordulsz, valami tök mást csinál. Így nem lehet dolgozni."

Így fakadt ki egy uniós diplomata az ukrán kormányról. Ez is elég jól mutatja, hogy az uniónak itt volt az ideje kicsit bekeményíteni az ukránokkal szemben.

Melegek uniója

photo_camera Egy tüntető és Julija Timosenkó AFP PHOTO/GENYA SAVILOV

Közben Azarov miniszterelnök a legbénább védekezéshez nyúlt. Elkezdte a tévhiteket és az uniós csatlakozás negatívumait sorolni az embereknek. Szerinte például azért sem szabad csatlakozni, mert akkor itt legális lesz majd a  melegházasság, és még a kisebbségek egyenjogúságát is el kell majd ismerni.

Janukovics egyébként kedden találkozik majd Putyinnal, akkor megint sok minden eldőlhet majd. Putyin nem fogja valószínűleg hagyni, hogy Janukovics engedjen a tüntetőknek. Egyrészt nem olyan a stílusa, másrészt nem veszítheti el Ukrajnát.

Putyin miatt

A tüntetések akkor kezdődtek, amikor Viktor Janukovics elnök bejelentette, hogy lemond az EU-val kötendő társulási szerződésről. A háttérben az oroszok kereskedelmi embargókkal nyomatékosított tiltakozása állt. Vlagyimir Putyin azért nyomta el Ukrajnát az EU-tól, mert épp újraszervezi a Szovjetuniót. Azt szeretné, ha Ukrajna belépne abba a vámunióba, aminek egyelőre csak Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a tagja. Janukovics és Putyin most épp az olaj és a gáz áráról vitatkoztak Szocsiban. Ez az egyik olyan dolog, amivel elég jelentős nyomást tudnak gyakorolni az ukránokra.

Ekkora tüntetések utoljára a 2004-ben, a narancsos forradalom idején voltak Ukrajnában. Akkor a választást Viktor Janukovics nyerte meg, de a tüntetések miatt újraszámolták a szavazatokat, és végül akkori riválisa, Viktor Juscsenkó lett az elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.