Lesz áfacsalást vizsgáló bizottság, meg nem is

2013 december 16., hétfő 11:31

Miután az ellenzék bohóctréfák során végül összegyűjtötte a kezdeményezéshez szükséges aláírásokat, a kormánypártiaknak nem húzhatták tovább. Meg is lett a megoldás: lehet vizsgálóbizottság, de nem vizsgálódhat, amíg az ügyészség nem fejezi be a nyomozást. Egyelőre erről Vágó Gábor tumblrjéről értesültünk, de jelentkezünk még a részletekkel.

Íme a részletek:

  • a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslatot egyhangúlag továbbengedte az alkotmányügyi bizottság
  • a kormánypárti többség viszont az orszűggyűlési törvényre hivatkozva hozzácsapott egy módosító indítványt, miszerint csak akkor láthatnak munkához, ha az ügyben eredményesen befejeződtek a büntetőeljárások.

Ki mint reagált erre az MTI szerint?

Schiffer András (LPM): alapvető nemzetgazdasági érdek megvizsgálni, hogy az adóhatóság szervezeti rendszere kellő hatékonysággal zárja-e ki az olyan volumenű csalásokat, amiről Horváth András, kiugrott NAV-os beszélt. A módosító javaslattal kiherélik a vizsgálóbizottságot, ebben a ciklusban nem fog létrejönni a testület, és a Fidesz nem akarja kivizsgálni az ügyet. Többször is hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nincs büntetőeljárás, ha olyan kérdésbe ütközne a vizsgálóbizottság tevékenysége, amelyben büntetőeljárás folyik, akkor meg kell állítani a vizsgálatot.

Gulyás Gergely (Fidesz): fontosnak tartják a politikai tanulságok levonását, ezért javasolják a módosító indítvány benyújtását: legyen vizsgálóbizottság, de csak ha a büntetőeljárás lezárul. Az ellenzéki képviselők azt a téves látszatot keltik, mintha a Horváth András által megfogalmazott vádak kivizsgálásra a bizottság alkalmas lenne.

Bárándy Gergely (MSZP): a módosító indítvány szégyen, azzal csak elhúzni lehet a vizsgálóbizottság felállítását. A kormánypárti képviselők újabb és újabb indokokat keresnek, miért ne kelljen kivizsgálni egy ilyen ügyet. A büntetőügy semmilyen szempontból nem akadályozza azt, hogy egy rendszerszintűen rossz, korrupt működésre az Országgyűlés megkeresse a választ, hogy azt meg lehessen szüntetni.

Staudt Gábor (Jobbik): trükkösnek a módosító javaslat, mert az ad is valamit, de úgy, hogy mégsem ad semmit, sőt az idők végezetéig el lehet húzni a bizottság felállítását. Ha a büntetőjogi felelősség megállapítása megtörténik, utána minek vizsgálóbizottságot felállítani?

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt