5 dolog, amit Amerikában mindenképp ki kell próbálnod

utazás
2013 december 25., 13:02
comments 41

Szerencsére mostanában ellepik a nemzetközi sajtót a Budapestet és Magyarországot ajánló cikkek. A CNN most ír harmadszorra Magyarországról, ezúttal Budapest állatkertjét ajánlják, de a Business Insider és a Guardian is síkra szállt már a Kárpátok medencéjének méltatása okán.

Minket, magyarokat ugyanakkor nem ez érint leginkább, hisz tisztában vagyunk kis hazánk oly' sok büszkeségével. Világlátott embereként összeállítottunk ugyanakkor egy listát Önöknek, amelyből megtudhatják, mit érdemes megtekinteni a távoli kontinensen, az Egyesült Államokban. Igyekeztünk legalább olyan érdekes, s informatív listát összeállítani, mint a neves szerkesztőségek.

1. Hamburgerek

McDonald's Reports Second Quarter Earnings and Record Sales Reflecting Revitalization Progress

Biztos ön is hallott már a hamburgerekről. Ugyan nem az Egyesült Államok a híres gyorsétel szülőhazája, de itt vált igazán híressé. Ha Amerikában jár, mindenképpen dobjon be egyet egy tradicionális családi „diner”-ben.

Különösen ajánljuk: McDonald's.

2. Amerikai foci

Baltimore Ravens v Detroit Lions

Ez most biztosan meglepő lesz, de hiába hívják Amerikában footballnak a nemzeti sportot, a labdát nem csak lábbal lehet érinteni. Sőt, nem csak engedélyezett, de gyakori is a „henc”, amikoris a kezükkel dobják a – milyen ironikus! – football labdát. Itt állig felpáncélozott, kigyúrt, gyakran színesbőrű játékosok "rúgják" a bőrt, ami azt jelenti, hogy rögbit játszanak.

Különösen ajánljuk: NFL.

3. Filmek

Ugyan az európai ember szíve inkább a mondanivalóval és művészeti elemekkel megtűzdelt, valós érzelmeket ábrázoló filmművészet felé húz, néha mégis jó elsüllyedni „Hollywood” mocskában. A híres amerikai filmgyártás elsősorban a hatásvadászatra, az akciódús, hősies, gyakran lebutított filmekre koncentrál. Ne nézzük, ha valójában Tarr Bélát szeretjük, de egy kikapcsolós estére, egy „burger” mellett ez is jó szórakozás.

Különösen ajánljuk: A Good Day to Die Hard

4. Vásárlás

Amerika a fogyasztói kultúra otthona. Ugyan a folytonos fogyasztásra, habzsolásra és dőzsölésre kihegyezett „kultúra” néha, főleg az ünnepek táján, megterhelő tud lenni, azért néha az európai ember is tudja élvezni. Annak ellenére, hogy a karácsony szerintünk a szeretetről, a családról és az összetartásról szól, érdemes ilyenkor megnézni New Yorkot, a „Nagy Almát”, ahol egymás hegyén-hátán állnak az üzletekben az ajándékhegyek.

Különösen ajánljuk: Walmart.

5. Autók

Sex Drive

Az Egyesült Államok a nagy benzinzabálók hazája. Sehol nincsenek akkora járművek, mint itt. Egy kis, kompakt, környezetbarát autót vezető európai számára ezek a hatalmas, környezetszennyező benzinfaló „buszok” kifejezetten szokatlanok. Nem beszélve arról, hogy nem kell bennük váltani, ugyanis automata váltósak. Ha viszont megszokta a furcsa vezetési stílust és a hatalmas batárokat, mindenképp hajtson végig a 66-os úton, élete élménye lesz.

Különösen ajánljuk: Cadillac.

+1 Cowboyok és indiánok

Rally In Los Angeles Calls For Action Against Climate Change

Amerika földje sem volt mindig az amerikaiaké. Mielőtt a telepesek kiszálltak volna a kontinens partjainál, indiánok uralták az ország nagy részét. Ezek a sötét bőrű őslakosok annyira hasonlítottak az indiaiakra, akiket Kolombusz Kristóf, a kontinens híres felfedezője eredetileg meg akart látogatni, hogy a telepesek elnevezték őket indiánoknak (indiaiak). Az alkoholt nehezen tűrő „rézbőrű” őslakosokat az amerikai „pásztorfiúk”, a cowboyok pusztították ki. Mostanra csupán rezervátumokban és kaszinókban tevékenykedik a néhány megmaradt indián. Ugyanakkor bármennyi szörnyűséget is követtek el a cowboyok, nehéz még egy olyan vonzó életformát találni, mint az övék. Lovak, pisztolyok, szabadság és a „Vad Nyugat”.

Különösen ajánljuk: A hét mesterlövész.

Angol nyelvű olvasóink kedvéért le is fordítottuk a listát anyanyelvükre.

For English readers it also compiled a list of their mother tongue.

1. Hamburgers

As you may have heard of hamburgerekről. It is not the United States is the birthplace of the famous fast food, but we became really famous. If you go in America, be sure to throw in one from a traditional family "diner" in

2. American Football

It probably will be a surprise, but to no avail national sport called football in America, not to kick the ball to feet. Here felpáncélozott chin, muscular, often colored players "kick" to the skin, which means that you play rugby .

3. Movies

Although the European man's heart more to draw the legend with chutney and artistic elements megtűzdelt real cinema showing emotion, sometimes it is good to sink " Hollywood" filt . The famous American film production primarily the impact of hunting , action-packed , heroic , often dumbed-down films focused. Do not look at it, if you really love Bela Tarr, but to turn off the evening, a " burger" In addition it is also good fun.

4. Purchase

America home of the consumer culture. It sharpened the continuous consumption of abundance and bolt-down " culture" sometimes, especially around the holidays , can be stressful , so sometimes people will also be able to enjoy in Europe. Although we believe that Christmas is about love, family and togetherness is all about finances, you may want to look at these Neww York, the " Big Apple " where each other are on top of the gift shops in the mountains.

5. Cars

The United States is a great country benzinzabálók. Vehicles are nowhere as big as here. A small, compact , environmentally friendly car leader in Europe for these huge, polluting gas-guzzling " bus" especially unusual. Not to mention the fact that they do not need to change, because an automatic transmission. However, if you are accustomed to the strange and powerful batárokat driving style, be sure to drive through the Route 66, you will experience of my life .

+1 Cowboys and Indians

America the land was not always the Americans. Before the settlers had visited the mainland coast, the Indians dominated large parts of the country. These dark-skinned aborigines as compared to the Indians, who were Christopher Columbus, the famous explorer of the continent originally wanted to visit the settlers called them Indians (Indians). The alcohol-tolerant hard "redskin" Native Americans were the "shepherd boys" who destroyed the cowboys. Now only operate casinos on reservations, and the few remaining Indians. However, any number of horrors committed by the cowboys, it's hard to find a more attractive way of life than theirs. Horses, guns, freedom and "wild west".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.