Magyarországi zsidókat kérdez a New York Times az antiszemitizmusról

Úgy látszik, az amerikai média igyekszik megnyugtatni azokat, akik azon háborognak, hogy a nyugati média miért csak ellenzékieket szólaltat meg a magyarországi helyzetről.

A New York TImes egy online kérdőívet tett közzé, amely magyarul és angolul elérhető, kitölthető "Antiszemitizmus Magyarországon" címmel.

A Magyar parlamentben egy nyíltan antiszemita párt jelent meg az utóbbi években, erősítve a félelmet, hogy a kelet-európai országban nő a zsidókkal szembeni ellenérzés.

A lap egy uniós felmérésre is hivatkozik, miszerint a magyarországi antiszemitizmus problémáját "nagyon nagynak" illetve "meglehetősen nagynak" tartotta a válaszolók 90%-a. Mint írják, mindez arra késztette a magyar kormányt, hogy

a Magyar népességet a második világháború alatt a Holokausztban játszott szerepére emlékeztesse és növelje a Holokausztra való emlékezés irányába tett erőfeszítéseket.

Majd így folytatódik az angolul és magyarul is elérhető szöveg:

A Times az elkövetkezendő évben a Magyarországi antiszemitizmus problémáját mélységeiben szeretné vizsgálni. Ennek részeként szeretnénk a Magyar zsidóság ezzel kapcsolatos tapasztalatairól magyar zsidóktól hallani. Ha Ön zsidó származású és Magyarországon él, vagy élt az utóbbi időkig, kérem válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Majd következnek a kérdések:

  • Zsidó származású Ön?
  • Voltak antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalatai, vagy észlelt-e ilyen jelenségeket az elmúlt két évben? Ha igen, melyek voltak azok?
  • Elköltözött Magyarországról vagy fontolgatta az elköltözést az antiszemitizmus miatt? Ha igen, kérem fejtse ki ezzel kapcsolatos élményeit.
  • Ön szerint mi az oka hazájában a növekvő - vagy növekedni tűnő - antiszemitizmusnak?
  • Mit tesznek hazájában a hatóságok az antiszemitizmus visszafogása, illetve esetleg bátorítása érdekében?

A kérdőív itt található.