2014-ben jöhet a nyomtatott máj

Ha igaza van az Organovo nevű San Diegó-i cégnek, 2014-ben elkészülhet az első beültethető, nyomtatott emberi máj. Ezt a 3D nyomtatáshoz hasonló bionyomtatással állítanák elő.

A bionyomtatás gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a 3D-nyomtatás. Vagyis az új szervet sejtsorrol sejtsorra építik fel. Ez már eddig sem volt probléma, a nyomtatható szervek útjában viszont volt egy nagy akadály. A keringési rendszert eddig nem sikerült beleaplikálni a kinyomtatott májakba - ugyanez a probléma a nyomtatott hússal is, erről sok szó esett a műburger kóstolásakor is.

A bajt az okozza, hogy oxigén és tápanyagok hiányában a sejtek már azelőtt elpusztulnak, hogy a szervet teljesen kinyomtatnák. Az Organovo most azt állítja, hogy részben sikerült áthidalniuk a problémát, legalábbis 500 mikron vastagságú szerveket már elő tudnak állítani, ezeket pedig akár negyven napig életben is tartják. A baj ezzel csak annyi, hogy 500 mikron az öt egymásra helyezett papírlap vastagsága, nem pedig egy emberi májé.

A másik probléma, hogy egy máj nemcsak egyféle sejtből áll. De az Organovo azt is állítja, hogy sikerült kétféle sejttípust összetapasztania.

Akárhogy is, ha jövőre sikerülne is élő, emberi májat nyomtatni, azt első körben csak kutatási célokra használnák. Például új gyógyszereket lehetne tesztelni vele.

Ennél mélyebben itt és most nem mennék bele a témába, akit bővebben érdekel, itt van három sűrűn teleírt oldal róla a Computer Worldben.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.